Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

IMF: Den finländska ekonomin mår bättre och bättre - Nordeas flytt blir en utmaning

Från 2017
Nordea Helsinki
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Finlands ekonomi växer med 2,8 procent i år och med 2,3 procent nästa år, bedömer den Internationella valutafonden IMF. IMF varnar också för att Nordeas flytt till Finland kommer att bli en utmaning.

En delegation från IMF har diskuterat med bland annat myndigheter, arbetsmarknadsparter, och finans- och forskningsinstitut. Nu har delegationen överlämnat sina kommentarer till de finländska myndigheterna.

Utlåtandet kan du läsa här.

Konjunkturnedgången efter finanskrisen blottade svagheter på arbetsmarknaden som hämmar sysselsättningen och minskar ekonomins förmåga att återhämta sig från negativa chocker.

IMF

Läget ser bra ut just för den finländska ekonomin med goda tillväxtår, men på längre sikt ser IMF problem.

Tillväxtpotentialen begränsas av stelheter på arbetsmarknaden och en åldrande befolkning.

Medicinen för att höja tillväxtpotentialen och stödja Finlands sociala välfärdmodell är ökad sysselsättning och produktivitet.

Budgetunderskottet är mindre än väntat men den offentliga skulden är fortfarande för hög enligt IMF som uppmanar Finland att utnyttja högkonjunkturen för att återupprätta de finanspolitiska buffertarna.

Det behövs fler reformer på arbetsmarknaden och vårdreformen är absolut nödvändig för att minska belastningen på de offentliga finanserna, slår valutafonden fast.

”Nordeas flytt är utmanande”

Nordeas beslut att flytta sitt huvudkontor till Finland har tagits emot med triumf, men flytten bli kanske inte så lätt.

Den kan bli en utmaning för den finansiella tillsynen som kommer att behöva mera resurser, enligt IMF.

IMF uppmanar också de nordiska tillsynsmyndigheterna till ett nära samarbete, och hoppas på nya framsteg för att driva igenom EU:s bankunion.

Diskussion om artikeln