Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Snart får alla barn i Helsingfors som vill äta veganskt på dagis

Från 2017
Uppdaterad 01.11.2017 22:14.
Tempehburgare med risnudlar och grönsaker.
Bildtext Tempehburgare - snart på ett dagis nära dig?
Bild: Public domain / christian f

Från och med början av nästa år ska alla barn i Helsingfors som äter veganmat hemma, också kunna göra det på dagis. Staden har provat på att servera vegansk kost på utvalda dagisar och utökar nu möjligheten.

Förra året lanserade Helsingfors ett experiment med vegansk mat, där staden lät 20 dagisar vara med. Med vegansk kost avser man mat som är lagad utan produkter från djurriket, det vill säga kost som är fri från kött, mjölkprodukter, ägg och dylikt.

Ett lyckat experiment

Experimentet har enligt staden varit lyckat och de goda resultaten gör nu att Helsingfors tänker erbjuda vegankost på alla dagisar från och med årsskiftet.

Enligt en preliminär undersökning som genomförts finns det ungefär 50 barn som äter veganskt hemma och som skulle använda sig av möjligheten att göra så också på dagis.

Ville undersöka kostnaden

I maj förra året röstade stadsfullmäktige i Helsingfors för att testa servera veganmat på utvalda dagisar, för att utreda kostnaderna för alternativet.

Det man kommit fram till är att för ett barn som äter blandkost så kostar maten ungefär sju euro per dag. Då ingår frukost, lunch och mellanmål i priset.

Att erbjuda veganmat har hittills kostat ungefär fem och en halv euro mer per barn. Anledningen är att det krävs mer resurser för planering, tillagning, servering och råvaror.

- Så fort antalet barn ökar, om det är två eller tre stycken, så blir det mycket billigare, säger Erja Soukas som är matserviceansvarig vid fostrans- och utbildningsnämnden i Helsingfors.

Mycket av kostnaden beror på att maten tillagas separat.

- Även om det bara är ett enda barn så är man tvungen att ofta köpa stora paket med till exempel yoghurt, som man använder i veganmat. Det resulterar i mer svinn och högre råvarukostnader, förklarar Erja Soukas.

Kommer bli billigare

På basis av försöket tror staden nu att det går att sänka priset för en veganmåltid avsevärt i framtiden. Det är möjligt genom att till exempel modifiera och begränsa antalet recept samt välja råvaror som passar så många recept som möjligt.

Staden räknar då med att kostnaden för veganmat bara kommer att vara ungefär två euro dyrare per barn och dag, än så kallad vanlig blandkost.

Forskningssamarbete med Helsingfors universitet

Många föräldrar väljer att låta sin barn äta veganmat av etiska skäl, till exempel för miljöns och djurens skull. Bland vuxna är det också vanligt att hänvisa till hälsoskäl.

Hittills är däremot forskningen om hur barn mår av veganmat begränsad och det finns inga uppföljningsstudier över lång tid.

Därför har Helsingfors stad börjat samarbeta med forskare vid Helsingfors universitet för att undersöka hur vegansk kost fungerar för barnen.

Studien omfattar de dagis som har ingått i försöket med veganmat, deltagarna är mellan ett och sju år gamla.

Av dem är ungefär hälften veganer och resten allätare. Studien tittar på hur barnen tar upp näringen i maten och hur det ser ut med mineralämnen och vitaminer i deras kroppar.

Studien pågår fortfarande, men bland de preliminära resultaten återfinns att de vanligaste skälen till vegankost både hemma och på dagis är miljökonsekvenser och djurrättsfrågor.

Beträffande näringsupptagningen är resultaten ännu ofullständiga.

Texten baserar sig på en artikel av Kai Jaskari.