Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Maria Ylipää spelar den kvinnliga huvudrollen i Chess på Svenska Teatern

Från 2017
Uppdaterad 02.11.2017 10:55.
Maria Ylipää med svartvita rutor på golvet i bakgrunden.
Bild: Cata Portin

Maria Ylipää kommer att spela den kvinnliga huvudrollen, Florence Vassy, i Svenska Teaterns uppsättning av Chess. Musikalen har premiär i september 2018.

Maria Ylipää spelade Kristina från Duvemåla i Svenska Teaterns uppsättning 2012-2013. Musikalen blev en publiksuccé och Ylipää fick sedan också spela Kristina från Duvemåla både i Göteborg 2014 och i Stockholm 2015.

- Jag ville ha en paus från musikaler och göra nåt annat efter Kristina från Duvemåla. Men nu känner jag en hunger för musikaler igen och ser fram emot rollen som Florence Vassy i Chess, säger Ylipää.

Hon säger att hon inte sett musikalen på scen tidigare.

- Men jag har sjungit flera sånger från Chess, säger Ylipää.

Repetitionerna inför Chess börjar i april 2018. Premiären är på Svenska Teaterns stora scen 8 september 2018. Biljettförsäljningen startar 27.11.2017.

benny andersson, björn ulvaeus och maria ylipää i kristina från duvemåla
Bildtext Maria Ylipää med Björn Ulvaeus och Benny Andersson under Kristina från Duvemåla på Svenska Teatern.
Bild: X3M/Frida Lindholm

Björn och Benny står bakom musikalen

Chess är en svensk-brittisk musikal från 1986 med musik av Benny Andersson och Björn Ulvaeus, sångtexter av Tim Rice och libretto av Richard Nelson.

I originaluppsättning på West End i London spelade Elaine Paige den kvinnliga huvudrollen Florence Vassy.

De manliga huvudrollerna spelades av Tommy Körberg och Murray Head. Tommy Körberg fick då sitt stora internationella genombrott.

Chess på svenska hade premiär i Stockholm 2002, då i regi av Lars Rudolfsson. Sedan dess har Anders Eljas (Kristina från Duvemåla) gjort en ny orkestrering, anpassad för en mindre scen. Svenska Teatern är den första professionella teatern i världen att framföra den.

De övriga huvudrollsinnehavarna i Svenska Teaterns uppsättning avslöjas våren 2018.

"Chess handlar om passion"

Maria Sid ska regissera musikalen och bearbetningen av den svenska versionen är gjord av Lars Rudolfsson.

Maria Sid och Maria Ylipää.
Bildtext Maria Sid och Maria Ylipää.
Bild: Cata Portin

Sid var entusiastisk då det blev känt att Chess är Svenska Teaterns nästa stora musikal.

- Chess handlar om passion, strategi, gränser och makt. Vad händer med oss när vi helt och fullt in i något och sedan försvarar det? Det kan vara ett system, en övertygelse eller en kärlek som sveper med sig allt. Inför passionen är vi alla lika. Det handlar om att vara människa i en värld av gränser som vi själva skapat, sade Maria Sid i maj i år.

Smakprov från Chess kan man höra på Folktingets Svenska dagen-fest på Svenska Teatern måndagen den sjätte november. Festen sänds direkt klockan 20-22 i Yle Fem och på Arenan.