Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ryska längdåkarna Legkov och Belov stängs av från OS på livstid

Från 2017
Alexander Legkov, OS 2014
Bildtext Alexander Legkov under OS i Sotji.
Bild: EPA / All Over Press

De ryska längdåkarna Alexander Legkov och Jevgenij Belov stängs av på livstid från olympiska spel på grund av dopningshärvan i landet, meddelar IOK. Kommittén meddelar samtidigt att flera domar kommer att falla under de närmaste dagarna.

Legkov och Belov stängdes av tillfälligt redan i december 2016 och på onsdagen meddelade den internationella olympiska kommittén att man beslutat att stänga av duon på livstid.

Legkov tog OS-guld på femmilen och var en del av det ryska stafettlaget som tog silver. Legkov mister nu sitt guld och Ryssland blir samtidigt av med sin stafettmedalj. Belov slutade i sin tur 18:e på 15 km klassiskt.

IOK håller som bäst på att utreda anklagelserna om den ryska systematiska dopningen under hemma-OS i Sotji år 2014. Domarna är de första efter en rad av förhör och IOK meddelar att ytterligare domar kommer att falla under de närmaste dagarna.

IOK uppmanar också det internationella skidförbundet Fis att överväga liknande sanktioner.

Enligt den ryska nyhetsbyrån Tass har IOK tidigare i oktober testat de ryska dopningsproven från också vinterspelen i Vancouver 2010 på nytt.

Källor: IOK, FNB, Tass

Diskussion om artikeln