Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisen fick sex redovisningar om valinsamling inför kommunalvalet - svårt att övervaka

Från 2017
Valreklam ute på gata i Helsingfors.
Bildtext Valreklam inför kommunalvalet 2017
Bild: Marianne Sundholm / Yle

Bara sex redovisningar om valinsamling inför kommunalvalet har skickats till myndigheterna i tid, meddelar Polisstyrelsen.

Det fanns över 33 000 kandidater i kommunalvalet 2017 och ett okänt antal insamlingar.

Ett problem är att de som arrangerar valinsamlingar inte behöver kontakta myndigheterna. Polisstyrelsen har påpekat att det i lagstiftningen finns brister vad beträffar möjligheterna att övervaka valinsamlingar.

Tillstånd till penninginsamling behövs inte heller för penninginsamlingar som en förening som uteslutande arbetar för att stödja en kandidat i allmänna val

Utdrag ur 5 § Lag om penninginsamlingar

Polisstyrelsen kan inte bedöma hur många insamlingar som var i gång inför valet, meddelar överinspektör Mikko Cantell per e-post till Yle nyheter.

Det finns enligt Cantell ingen källa där polisstyrelsen skulle kunna kontrollera antalet insamlingar. I anslutning till kommunalvalet 2012 kom det 24 anmälningar, skriver Cantell.

Om Polisstyrelsen får kännedom om valinsamlingar som inte har redovisats för myndigheterna kommer åtgärder att vidtas, konstaterar Cantell.

Straffet för det här brottet är böter eller högst två års fängelse.

Valfinansiering en annan sak

Valinsamling ska inte blandas ihop med valfinansiering.

Finansieringen ska redovisas endast om kandidaten blir invald eller suppleant, och där ingår alla pengar som använts i kampanjen, inklusive till exempel pengar från partiet eller kandidatens egen ficka.

Att redovisa penninginsamlingar handlar om insamlingar där den som ger pengar inte får något i utbyte.

Eurosedlar av olika valörer i luften
Bild: Mostphotos

Vi kan ta ett helt hypotetiskt exempel: Väljaren köper en mugg med en bild på kandidaten och dennes partner och vinsten från försäljningen går till valbudgeten. Det här är inte en penninginsamling eftersom väljaren får något i utbyte för pengarna.

Det är i regel olagligt att ordna penninginsamlingar utan lov, men i samband med val finns ett undantag. Insamling till förmån för en valkampanj får ordnas med början sex månader före valet, och insamlingen måste sluta senast två veckor efter valdagen.

Valinsamlingen ska redovisas, oavsett om hur mycket pengar man har lyckats samla in (även om insamlingen slutar på noll euro), och oavsett om kandidaten blir invald eller ej.

I fråga om valfinansieringen behöver kandidaten inte redovisa om hen inte blir invald eller suppleant.

Diskussion om artikeln