Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump föreslår dödsstraff för den terrormisstänkta för Manhattandådet

Från 2017
En lastbild från New York-polisen forslar bort bilen som gärningsmannen använde vid terrordådet i Manhattan.
Bildtext New York-polisen har städat bort spåren efter terrordådet i Manhattan, bland annat bilen som gärningsmannen körde.
Bild: AFP / Lehtikuva

Terrorbilen som mejade ner cyklister i Manhattan är bortstädad, livet återgår till det normala i New York. Nu debatteras gärningsmannens goda planering – och hans framtid. Dödsstraff, föreslår president Trump.

Ett första rättsmöte för den uzbekiska 29-åringen hölls på onsdag eftermiddag i New York. Den åtalade mötte upp sittande kedjad i en rullstol.

Han körde ihjäl åtta mänskor på cykel- och promenadvägen i nedre Manhattan, på Hudsonflodens strand. Ett tiotal är allvarligt skadade.

Välplanerat dåd

Enligt amerikanska nyhetsmedier hade han radikaliserats för ett år sedan och sedan dess planerat en attack. För två månader sedan valde han metod.

Det blev en hyrbil för användning på cykel- och promenadvägen. Förra veckan var han ute och övningskörde med en likadan bil, för att testa.

Enligt uppgift var dag, tid och plats noga valda för att göra största möjliga skada på halloweenaftonen.

Två skolor i närheten avslutade just dagen. Eleverna därifrån träffade han inte, men grupper av argentinare och belgier. Det var få amerikaner som dog i attacken, men flera turister.

En argentinsk och en belgisk flagga vid avspärrningen till gärningsplatsen.
Bild: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Attacken förde IS betydligt närmare USA igen, efter vad man trodde var en lugnare period. Terrordåden har drabbat Europa, medan USA trodde sig vara säkert.

Vapen och knivar i bilen

Bland fynden i bilen fanns några knivar och vapen, som gärningsmannen inte nådde, och den handskrivna lapp som handlade om IS.

Dessutom fanns två mobiltelefoner som intresserar polisen mycket. Enigt polisen innehöll de över 90 videofilmer, propagandamaterial och handledning från IS.

Medierna nämner att flera av filmerna innehåller halshuggningar.

Vem påverkade och kommer det fler?

Gärningsmannen var kanske en ensamvarg, men ingen är helt isolerad. Nu utreder polisen alla kontakter.

En landsman efterlystes i går kväll och hittades snabbt. Han förhörs ännu men det är oklart om polisen anser att det fanns medbrottslingar.

Däremot vill man gärna träffa dem som har påverkat den 29-åriga uzbeken. Det kan också finnas fler i samma krets med likadana planer.

Önskade IS-flagga

Enligt polisen har gärningsmannen inte visat någon ångervilja. Tvärtom har han visat stolthet och bad om en IS-flagga till sitt sjukhusrum.

Det fick president Donald Trump att reagera. Han borde få dödsstraff, skrev presidenten på Twitter innan han gick och la sig på tisdagskvällen.

Donald Trump.
Bildtext President Donald Trump.
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Reaktion med hatbrott nästa?

Polischefen i New York John Miller uppmanar till enighet och varnar för hatbrott i attackens släptåg.

- Det finns hundratusen oskyldiga laglydiga muslimer i New York som påverkas av dådet. Det handlar inte om religion, sa polischef Miller.

Erfarenheterna visar att risken för hatbrott och attacker mot muslimer nu ökar. Polischefen lovade att de utreds och åtgärdas.

Guantanamo-förslag omdiskuterat

President Donald Trump har ångat på med krav om skärpt invandring och ett snabbt slut på visumlotterierna. De har haft som mål att bredda möjligheten för alla länders invånare att komma till USA och få uppehållstillstånd.

Det programmet har knappast någon framtid, utan i stället skärps inresevillkoren.

Presidentens uttalande om att gärningsmannen borde transporteras till terroristfånglägret Guantanamo har också väckt både stöd och avsky bland amerikanska debattörer.

Krigsfånge men inte tortyr

Det finns politiker som talar för att han ska behandlas som en krigsfånge.

- Tortyr lönar sig inte. Men han ska kunna behållas så länge han har information att ge. Någon rätt att tiga ska inte heller ges, säger senator Lindsay Graham.

Diskussion om artikeln