Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Jörn Donner är hellre en svenskspråkig finne än en finlandssvensk

Från 2017
Christoffer Strandberg utklädd till Jörn Donner. Han är sminkad för att se gammal ut samt har stora ögonbryn. Han har också på sig en säckig kavaj. Han sitter och pratar med Jörn i Jörns arbetsrum. I bakgrunden syns bokhyllor fyllda med böcker.
Bildtext Jörn Donner tycker inte att finlandssvenskarna ska stänga in sig och bilda en egen koloni.
Bild: YLE / Marco Hyvärinen

Finlandssvenskarna borde kunna finska. Det tycker Jörn Donner när han intervjuas av sig själv i X möter X. Det andra jaget är en sjukligt nervös Christoffer Strandberg.

Jörn Donner har haft många titlar genom åren: Debattör, filmregissör, journalist, filmproducent, kritiker och faktiskt Finlands argaste unga man. Frågar man Jörn Donner själv finns det ändå en sak som beskriver honom bäst, och det är författare.

Jörn skrev faktiskt redan när han var tio år gammal.

- Det berodde på ensamheten och behovet att göra något. Vi måste komma ihåg att det här inträffade under våra krig, så det fanns inte så många andra människor att ty sig till, säger Jörn.

Finlandssvenskarna måste kunna finska

En titel han inte vill lägga på sig själv är finlandssvensk.

- Johan Ludvig Runeberg talade om att han var en finne. Han sa inte att han var en svenskspråkig finne, men han var ju det.

Jörn säger att vi inte får glömma bort att ungefär 95 procent av Finlands befolkning är finsktalande. Den kommer troligtvis att sjunka på grund av invandring, men finska kommer ändå vara det största språket.

- Den svenska andelen har också sjunkit, men jag ser inga problem med den saken. Det handlar ändå om närmare 300.000 människor, säger han.

Christoffer Strandberg utklädd till Jörn Donner. Han är sminkad för att se gammal ut samt har stora ögonbryn. Han har också på sig en säckig kavaj och glasögon. Han sitter tillsammans med Jörn i Jörns vardagsrum. I bakgrunden syns böcker.
Bildtext När Jörn var barn skrev han ofta eftersom det inte fanns så mycket annat att göra.
Bild: YLE / Marco Hyvärinen

Borde då alla finlandssvenskar se på sig själva som svenskspråkiga finnar? Nja, det beror på vad man sysslar med.

- Om man odlar tomater i Närpes eller sysslar med jordbruk kanske man inte är så språkberoende. Men i akademiska yrken och servicefunktioner är finskan nödvändig, säger Jörn.

Jörn tror att den del av finlandssvenskarna som inte kan finska kommer att minska i framtiden eftersom finskan behövs i arbetslivet.

Han tror också att Finland är ett bra land med goda framtidsutsikter. Också unga kan ha en framtidstro - under en förutsättning.

- De måste utbilda sig. Det är nyckelordet. Utbildning, säger Jörn.

Jörn möter Jörn - Spela upp på Arenan

X möter X: Jörn Donner

I X möter X blir personerna intervjuade av sig själva, och den som är det andra jaget är Christoffer Strandberg. Så här berättar han om när han träffade Jörn Donner:

– Jag var sjukligt nervös inför att möta Jörn. Han har sett mig imitera honom förut och han åt inte upp mig då, men Jörn Donner är alltid Jörn Donner. Nervositeten visade sig vara berättigad. Jörn hade glömt att vi skulle komma och filma intervjun. Efter lite rynkor i pannan hos alla inblandade, fick jag sätta mig ner med en av Finlands intressantaste människor. Det var stort!

Christoffer Strandberg utklädd till Jörn Donner. Han är sminkad för att se gammal ut samt har stora ögonbryn. Han har också på sig en säckig kavaj och glasögon.
Bildtext Christoffer Strandberg eller Jörn Donner?
Bild: Janne Ristola

– Två timmar i sminket och två lösögonbryn senare blev jag Jörn, på riktigt. Min spegelbild gjorde mig extremt förvirrad, men den verkliga Jörn verkade inte alls berörd av min förvandling. Han kommenterade det inte med ett ord.

Här kan du se mer av intervjun med Jörn.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln