Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Möbler från mögeldrabbade Barnmorskeinstitutet har förts till Kvinnokliniken - personalen rädd för att bli sjuka

Från 2017
Uppdaterad 03.11.2017 16:19.
Rullstol på barnmorskeinstitutet
Bildtext Arkivbild från Barnmorskeinstitutets sjukhus. Rullstolar har förts till Kvinnokliniken från Barnmorskeinstitutet.
Bild: Yle/Mathias Gustafsson

Personalen på Kvinnokliniken säger att de fått symptom som uppstått efter att möbler och maskiner hämtats från Barnmorskeinstitutet. Barmorskeinstitutets sjukhus stängde i oktober på grund av problem med inneluften.

- Jag har sett använda CTG-maskiner som har varit inplastade och stått i förlossningssalen. Jag har också sett möbler på Kvinnokliniken som jag vet att jag har sett på Barnmorskeinstitutet. Det har varit fåtöljer och någon säng. Fåtöljerna har en läderaktig yta, säger en anställd på Kvinnokliniken som vill vara anonym.

CTG används för att övervaka fostrets puls.

- I korridoren såg jag rullstolar. Det var gamla rullstolar, kanske tio stycken, som jag har sett på Barnmorskeinstitutet, säger en annan anonym arbetstagare på Kvinnokliniken.

saker i korridor på kvinnokliniken.
Bildtext Saker i korridoren på Kvinnokliniken på torsdag kväll. Texten “rengöring först på Kvinnokliniken” har gjort en av de anställda rädd för att smutsiga saker kommit från Barnmorskeinstitutet. Enligt barmorskan Ville Tuppurainen har allt som förts från Barnmorskeinstitutet till Kvinnokliniken putsats, och lappen kan handla om att sakerna ska rengöras på nytt.

Barnmorskan Ville Tuppurainen som koordinerat flytten från Barnmorskeinstitutet bekräftar att möbler och maskiner har förts till Kvinnokliniken.

De möbler med ytor i trä eller läder som förts till Kvinnokliniken är nya och har inte varit i de värst drabbade delarna av Barnmorskeinstituet.

- Vi har förhandlat med experter om de här möblerna. Eftersom stolarna var nya och hela tiden varit på torra ställen, i praktiken inte använts ens så har de rengjorts av HNS stödtjänster och sedan förts till Kvinnokliniken. Men det är fråga om små mängder.

Barnmorskeinstitutets väntesal
Bildtext Arkivbild från Barnmorskeinstitutet. Det är inte klart om stolarna i bilden förts till Kvinnokliniken eller hör till de möbler som ska kastas bort.
Bild: Yle/Mathias Gustafsson

- Det var fråga om några fåtöljer i läder, inga kontorsstolar. Och så var det några vanliga stolar med stoppat säte. Men sätet hade nyligen gjorts om så de har tvättats och rengjorts på annat sätt, säger Ville Tuppurainen.

Det är bara en liten del av möblerna från Barnmorskeinstitutet som förts till Kvinnokliniken, främst möbler i stål som är lätta att rengöra.

Barnmorskeinstitutets sjukhus i Helsingfors.
Bildtext Arkivbild. Barnmorskeinstitutets sjukhus.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

Möblerna har rengjorts på Barnmorskeinstitutets sjunde våning, i utrymmen som isolerats. De har först rengjorts mekaniskt, det vill säga damm och smuts har torkats bort. Efter det har möblerna behandlats med en spray som innehåller väteperoxid.

- Läder är ett poröst material så jag ställer mig kritisk till att sådant förts till Kvinnokliniken, säger forskare Titta Manninen på Arbetshälsoinstitutet.

Den spray med väteperoxid som sprutats på möblerna från Barnmorskeinstitutet gör Manninen fundersam.

- Allmänt sagt så rekommenderar vi inte att decinfierande medel används. Man vet inte precis vilka reaktiva ämnen som kan bildas efter en sådan behandling. Oftast räcker det när man städar bort mögeldamm med att torka av ytorna med en fuktig trasa.

- Viktigare är att sortera och behandla sakerna rätt. Hårda ytor går att rengöra. Porösa material måste förstöras om de inte går att tvätta i 60 grader, säger Titta Manninen på Arbetshälsoinstitutet.

Arbetshälosinstitutet har gett ut en broschyr med information om mögelstädning.

Anställda vittnar om symptom

En av de anställda på Kvinnokliniken som Yle Huvudstadsregionen intervjuat fick värre symptom av sin astma efter att maskiner från Barmorskeinstitutet flyttats till Kvinnokliniken.

- Jag fick astmasymptom. Min astma blev värre just efter att jag sett att maskinerna från Barnmorskeinstitutet kommit.

Den anställda säger att andra på Kvinnokliniken har fått anafylatiska anfall och andra grava symptom efter att sakerna från Barnmorskeinstitutet kommit, och har behövt uppsöka läkare.

Enligt Ville Tuppurainen finns det inte någon skäl till oro.

- Jag är inte själv oroad över sakerna som kommit från Barnmorskeinistitutet. Jag är personligen mera oroad över diskussionen som nu förts. Vi på HNS har fört sakerna dit själva, och skattebetalarna betalar för det det här.

- 18 stycken CTG-maskiner fördes från Barnmorskeinstitutet vidare, de kostar tiotusentals euro styck. Jag skulle inte själv vilja att de kastas bort och ersätts med nya, när experterna sa att de går att putsa, säger Ville Tuppurainen som koordinerat flytten.

Maskiner och elektornik som funnits på Barnmorskeinstitutet har förts till Kvinnokliniken, och ska också föras till Jorvs sjukhus. De har rengjorts av ett privat företag, som fört maskinerna till en hall i Skomakarböle. Där har de först putsats och sedan behandlats med ionisering.

Från Barnmorskeinstitutet förs bland annat små bord gjorda av stål, ställningar för tvättpåsar i stål, rullstolar och nya motoriserade kontorsbord till Kvinnokliniken.

Några nya motoriserade sängar förs också till Kvinnokliniken. Tuppurainen poängterar att inga madrasser förs från Barnmorskeinstitutet till Kvinnokliniken.

Barnmorskeinstitutets sjukhus.

Snipp snapp snut, nu är Barnmorskeinstitutets saga slut

Idag onsdag klockan 13.59 tas den sista föderskan in.

Diskussion om artikeln