Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kändisar i finansvärlden varnar för bitcoin men valutan rusar och kan dyka upp på börsen

Från 2017
Fysiska bitcoinmynt fotograferade i Moskvaregionen i oktober 2017.
Bild: /All Over Press

Kryptovalutan Bitcoin har fortsatt att bli dyrare och kostade i dag över 7 000 amerikanska dollar per styck.

Vid 15-tiden på torsdagen kostade Bitcoin något mindre än 7 000 dollar enligt sajten Worldcoinindex, men den högsta noteringen under det senaste dygnet var över 7 300 dollar.

En orsak till den snabba uppgången är beskedet från den amerikanska börsjätten CME Group i förrgår att bolaget senare i år kommer att börja sälja bitcointerminer, det vill säga kontrakt där köparen och säljaren enas om en framtida affär till ett på förhand fastställt pris.

CME säger att bolagets kunder efterlyst bitcointerminer.

"Ökad trovärdighet"

Beskedet från CME Group kommer sannolikt att öka kryptovalutans trovärdighet, skriver nyhetsbyrån AP.

CME är världens största terminsbörs och bolaget äger bland annat Chicago Mercantile Exchange, Chicago Board of Trade, New York Mercantile Exchange och en del av Dow Jones-Indexen.

Bitcoin som brinner.
Bild: Max Rantakangas

Redan tidigare har den stora amerikanska terminsbörsen CBOE meddelat att de börjar sälja bitcointerminer, rapporterar nyhetssajten Cointelegraph.

Cointelegraph skriver att de två börsjättarnas beslut kan innebära att en bitcoinfond kommer att bli verklighet på en amerikansk börs i framtiden.

De amerikanska myndigheterna sade tidigare i år nej till en börshandlad bitcoinfond, men lät samtidigt förstå att en sådan fond kan få grönt ljus om det uppstår en reglerad marknad för bitcointerminer.

Kritiska inlägg från tunga namn

Bitcoin har under hösten kritiserats av flera tunga namn inom penningvärlden. Bland annat storbanken JP Morgans vd Jamie Dimon sade att Bitcoin är en bluff.

Nu senast sade miljardären och placeraren Warren Buffett att bitcoin är en bubbla.

En analytiker som Bloomberg citerar säger ändå att kryptovalutan har varit anmärkningsvärt motståndskraftig trots betydande negativitet.

Lukman Otunuga vid ForexTime säger att de som tror på fortsatt uppgång för bitcoin dominerar för närvarande.

Oro inför klyvning

Det finns också de som varnar för en priskorrigering.

Den oberoende bitcoinkonsulten och bitcoinplaceraren Tone Vays väntar sig en krasch ner till 5 000 dollar per bitcoin.

Kraschen orsakas enligt Vays av den förestående oron kring en eventuell klyvning av bitcoin den 18 november, en klyvning som har varit omstridd på sociala medier.

En tidigare klyvning av kryptovalutan i början av augusti har förlöpt utan större problem. Då avknoppades bitcoin cash ur bitcoin.

Värdet på bitcoin cash ligger för närvarande på över 500 dollar per styck, och priset har stigit klart under den senaste veckan.

Mynt med Bitcoinmotiv

Skatteförvaltningen: Bitcoin ger miljoner i skatteintäkter

Övervakning av virtuella valutor ger resultat.

Diskussion om artikeln