Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Konstprojekt gav guldkant på tillvaron på äldreboende: "Vi vill ha mera!"

Från 2017
Uppdaterad 03.11.2017 09:15.
Från vänster: Annina Enström, Benita Kavander, Peter Guss, Eric Sweins och Levi Backholm. De sitter vid ett bord och ser in i kameran.
Bildtext Annina Enström, Benita Kavander, Peter Guss, Eric Sweins och Levi Backholm är alla fem glada och tacksamma över konstprojektet som serviceboendet Fylgia haft med bildkonststuderande från Vasa övningsskolas gymnasium.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Konstprojektet Vi minns tillsammans förde samman unga bildkonststuderande med äldre på boendet Fylgia i Vasa. - Man tror på framtiden när man ser entusiastiska ungdomar som vill någonting, säger Levi Backholm som bor på Fylgia.

Vi minns tillsammans är ett samarbete mellan boende på Fylgia och bildkonststuderande från årskurs två vid Vasa övningsskolas gymnasium.

Föreståndaren Peter Guss på Fylgia säger att det har varit en stor upplevelse för de äldre.

- Samarbetet har säkert gett mycket åt ungdomarna men jag tycker att de äldre människorna har fått ut kanske mest. Man har fått en upplevelse och en väckning, säger Guss.

Tavlor på rad på utställning.
Bildtext Projektet resulterade i en utställning på Fylgia.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

"Jag tycker att det är fint att hylla de äldre"

Initiativet till projektet tog Fylgias styrelseordförande Benita Kavander. Som gammal lärare ville hon skapa ett möte mellan äldre och ungdomar. Och både de unga och de äldre har uppskattat projektet.

- Det var jättegivande. Jag var ganska skeptisk till projektet i början men direkt vi började på kände jag att det här blir bra, då var det riktigt roligt, säger studerande Nathalie Svahn.

- Jag tycker att det är fint att hylla de äldre som kanske har levt i hundra år och har upplevt hur det var i Finland för hundra år sedan. Som ung i dagens samhälle är det så otroligt annorlunda än hur det var för hundra år sedan. På det här sättet har man fått ta del av det på ett helt annat sätt än vad man annars skulle ha fått, säger studerande Tilda Eklund.

- Det har varit givande, intressant och annorlunda att få jobba med de äldre och lära känna dem, säger studerande Emil Teirfolk.

Projektet blev en tro på framtiden

Annina Enström, boende på Fylgia, kände direkt att det här var hennes projekt. Konst har följt henne genom hela livet trots att hon till yrket varit hälsovårdare.

- Vi vill ha mera, absolut. Det var jättetrevligt. Det värmde ens hjärta att ha dem här, säger Enström.

Porträtt uppställda på ett bord.
Bildtext Tilda Eklund och Nathalie Svahn målade av Annina Enström.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

För Levi Backholm som bor på Fylgia innebar projektet en tro på framtiden.

- Det har varit mycket intressant att se hur intresserade flickorna var av det här jobbet och hur de har bjudit till. Det är härligt med ungdomar som vill någonting. Jag uppmuntrar det och jag är glad att jag har fått vara med, säger Backholm.

För Eric Sweins blev projektet en utmaning eftersom han är blind på ena ögot och har 15-20 procents syn på det andra. När han skulle måla av en av de studerande löste han det genom att ta ett foto av henne och sedan jobbade han med porträttet kvällstid i lugn och ro.

- Jag har gjort en sju, åtta bilder av henne på kvällarna. Man måste få den rätta känslan i bilden men jag har inte fått den ännu, jag håller ännu på, säger Sweins.

Från händer till hela människan

Planeringen startade i våras och allt blev verklighet i höst. De studerande har besökt Fylgia varje vecka. Det började med en större samling och sedan har ungdomarna fått möta de boende i mindre grupper eller en och en.

Slutresultatet är en konstuställning på Fylgias sjätte våning. I mitten av salen ståtar en stor tavla med blå bakgrund och vita handavtryck.

En stor tavla med blå bakgrund med vita handavtryck.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Just händerna blev tidigt ett tema för projektet men det utvecklades senare till hela människan.

- Händerna är viktiga, händerna är vackra, också på en gammal människa. Inte bara välmålade naglar och så vidare utan händer som man ser har jobbat och strävat ett helt liv. Därför blev det ett tema från början, det utgick vi från. Men sedan har det kommit till annat också, hela människan. En gammal människa är vacker, säger Maja Röj-Urrutia, lärare på Vasa övningsskola.

Förutom att de äldre och de unga fått mötas är det en del av firandet av Finland 100 år.

Konstprojekt på Fylgia förde samman ungdomar och äldre: "Vi vill ha mera!"

15:40