Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

”Där bor en fisk, en Celansett, som inget öga ännu sett” - Möt Celansetten och andra konstiga djur i animationer från Linda Bondestams och Ulf Starks bok som fick Nordiska rådets pris

Från 2017
Uppdaterad 03.11.2017 12:11.
Celansetten - Ett djur som ingen sett utom vi - Spela upp på Arenan

Nu har den fått det nordiska priset för barn- och ungdomslitteratur, bilderboken ”Djur som ingen sett utom vi”. Ulf Starks fantasieggande text om djur som inte finns, och Linda Bondestams lika fantasieggande illustrationer.

Djur som ingen sett utom vi är en bok som bygger på en idé som Linda och Ulf fick efter en fest. De ville göra tvärtom mot vad man brukar. Inte så att författaren först skriver en text varefter illustratören tar över och gör bilderna, utan en bok där Linda gör bilderna först; en bok om fantasidjur, eftersom det var det som Linda tyckte var roligast att rita.

Men det gick inte så. Linda var upptagen med andra uppgifter och Ulf började fundera på olika djur, en del kom han på medan han promenerade med hunden. Djurboken blev för båda ett kärt projekt som de talade om i Umeå då de fick ta emot ”Snöbollen”, priset för årets bästa bilderbok 2016 i våras.

Boken blev Lindas och Ulfs sista gemensamma bok, i somras avled Ulf Stark. Hans favoritdjur från boken var ”Celansetten.”

Svenska Yle gjorde en dokumentär med illustratören Linda Bondestam, ”Jakten på de perfekta hästögonen” och var också med när Ulf Stark och Linda Bondestam fick ta emot priset i Umeå. I samband med programmet gjordes animationer med dikter och bilder ur boken ”Djur som ingen sett utom vi”.

Men kom en Lyktfisk där förbi
och lyste skulle vi
få en anings aning bara
av DET UNDERBARA

― Ulf Stark

Äggdjuret:

Äggdjuret - Ett djur som ingen sett utom vi - Spela upp på Arenan

Bipolaren:

Bipolaren - Ett djur som ingen sett utom vi - Spela upp på Arenan

Eskalopen:

Eskalopen - Ett djur som ingen sett utom vi - Spela upp på Arenan

Klumpantropus:

Klumpantropus - Ett djur som ingen sett utom vi - Spela upp på Arenan

Bergets gäster:

Bergets gäster - Djur som ingen sett utom vi - Spela upp på Arenan

Quinellan:

Quinellan - Ett djur som ingen sett utom vi - Spela upp på Arenan

och Slutdansen:

Slutdansen i Djur som ingen sett utom vi - Spela upp på Arenan

Här kan du se på dokumentären:

På jakt efter de rätta hästögonen - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln