Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Brändö gymnasium blir ett idrottsgymnasium: "Lättare kombinera studier och idrott i framtiden"

Från 2017
Uppdaterad 02.11.2017 21:33.
Tre unga löpare på en bana springer mot mållinjen.
Bildtext Snart ska det bli möjligt att gå på ett svenskspråkigt idrottsgymnasium i Brändö, Helsingfors.
Bild: Mostphotos

Brändö gymnasium ska bli ett fullskaligt idrottsgymnasium. Skolan har kämpat för förändringen i flera år, och förra veckan gick förslaget till slut igenom.

Tanken med förändringen att det ska vara möjligt för fler svensktalande ungdomar i Nyland att fokusera på idrotten. Skolans nuvarande elever ställer sig positiva till förändringen, även om de inte själva påverkas av den.

– Det är jättetrevligt att det här går i uppfyllelse nu efter alla år som lärarna har jobbat för det, säger Sonja Lindström som är elev på skolan just nu.

Sonja tror också att de framtida eleverna på skolan kommer att ges bättre möjligheter för sitt idrottande, och ha mer rättigheter. Hon får medhåll av en annan studerande, Max Holmberg.

– Nu får också vi svenskspråkiga i Nyland ett svenskspråkigt idrottsgymnasium.

En annan som också håller med är Ville Söderling som har gått den nuvarande idrottslinjen.

– Jag kan tänka mig att de som börjar kommer ha det mycket lättare att kombinera idrotten och studierna än vad vi hade det.

Tre sökande per plats i dagsläget

Just nu har idrottslinjen på Brändö gymnasium 15 platser i varje årskurs. Antalet sökande är betydligt större, omkring 50 ungdomar varje år vill komma in på linjen.

Lärarkåren är också positivt inställd till den kommande förändringen. Rektor Mikael Nyholm som varit delaktig i arbetet är mycket nöjd.

– Vi är ju jätteglada och självfallet också jättetacksamma för de människor som utanför skolan har jobbat för den här saken.

Från lärarnas sida är man medveten om de utmaningar man kommer ställas inför inför omvandlingen, så som specialarrangemang när elever tvingas vara frånvarande på grund av tävlingar och dylikt. Det, och antalet platser samt startpunkt är sådant som man nu sätter sig ned för att tänkaöver .

Trots att det här kommer att innebära en hel del extra jobb tycker läraren Kim Wikström att förändringen ändå mest är positiv för skolan.

– När man har någon profil är det lättare att skilja sig från mängden. Det kan också hjälpa en att ge mer karaktär åt skolan.

Artikeln är skriven av Yle Huvudstadsregionens praoelev Aure von Zansen

Diskussion om artikeln