Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Grankulla IFK:s skrällvärvning Patrik Johanson har mer att ge: Vi kan rubba Cocks

Från 2017
Uppdaterad 03.11.2017 11:54.
Patrik Johanson
Bildtext Patrik Johanson spelade säsongerna 2011–2013 för TBV Lemgo i Tyskland.
Bild: imago sportfotodienst / All Over Press

Det var värvningen som fick Handbollsfinland att höja på ögonbrynen. För att vara en spelare i den finländska ligan har Grankulla IFK:s Patrik Johanson en oerhört tung meritlista

Transferbomben briserade i slutet av augusti. Högernian Patrik Johanson med bland annat tre Champions League-säsonger, två Bundesliga-säsonger och två svenska mästerskap på sin cv hade tecknat kontrakt med Grankulla IFK.

Många i Finland frågade sig: Vad gör han här?

– Jag erbjöds en bra helhetslösning då klubben ringde. Jag valde att tacka ja. Till en början visste jag inte så mycket. När jag väl har varit här så har jag imponerats. Allt runtomkring sköts jättebra. Klubben och laget är jättebra, säger Johanson till Yle Sporten.

Axelproblemen har bromsat karriären

Han må hylla sin vardag i Grankulla IFK men faktum är att han knappast skulle ha flyttat till Finland om han inte hade varit skadedrabbad under sin karriär.

Patrik Johanson
Bildtext Patrik Johanson spelade 2011-2013 för TVB Lemgo i Bundesligan.
Bild: imago sportfotodienst / All Over Press

Hans skottaxel har opererats tre gånger och då Yle Sporten träffar honom i samband med ett träningspass lider han av en lindrig ryggskada.

– Det är alltid jobbigt att vara skadad, men det är inget jag tänker på nu. Det tar en tid att rehabilitera axeln och att komma i gång. Men jag vet vad jag ska göra.

"Jag har mer att ge"

Under säsongens första fem matcher har Johanson gjort nio mål. På sikt är tanken att han ska leverera på högre nivå i både offensiven och defensiven.

– Jag känner att jag har mycket mer att ge än vad jag har gjort hittills. Jag hade ett ganska långt uppehåll från förra säsongen tills jag startade här i Finland. Det får ta sin tid.

Grankulla IFK:s chefstränare Mikko Koskue medger att man tillsvidare inte har fått ut full kapacitet ur Johanson. Koskue säger att svensken inte var i 100 procentig form då han anlände till Finland.

Det stora problemet var emellertid att det har tagit tid för honom att bli samspelt med sina lagkamrater.

– I handboll är samarbetet mellan spelfördelare och högernia oerhört viktigt och vi har satt stor energi på att få det att fungera.

– Vi skall komma ihåg att Patrik är en totalt annorlunda spelartyp än hans föregångare Sten Toomla. Det har varit en intressant utmaning för hela laget att revidera spelstilen en smula för att få det mesta ur "Pava", säger Koskue.

Fem mål mot Barcelona i Champions League

Patrik Johanson gjorde fem mål mot Barcelona i Champions League hösten 2006. Samma år gjorde han debut i det svenska landslaget.

Trots att han har varit med om dylika matcher, så konstaterar han att nivån på den finländska ligan har känts bra.

– Då man väl är inne i det så tänker man inte på det så mycket. Det skiljer lite från det jag har varit med om förut men nivån är bra.

Den största skillnaden är den brokiga nivån på ligalagen.

– Alla lag i de andra ligorna jag spelat i är nästan lika bra. Här finns det verkligen toppen och botten.

Agerar bollplank för chefstränaren

Patrik Johansons erfarenheter är en potentiell guldgruva för Grankulla IFK. Mikko Koskue sticker inte under stol med att han utnyttjar svensken som bollplank då han planerar träningsupplägg.

– Det har varit en injektionsspruta både för mig som tränare och för spelarna att ta del av hans intryck. Jag är gränslöst intresserad av handboll så det har varit fascinerande att kunna ha "Pava" som bollplank.

Patrik Johanson, Grankulla IFK
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

– Jag har fått tips vad beträffar fysik och intervallträning. I Tyskland och Östeuropa gör man den typens träning bara på sommaren, men i Sverige kan det handla om två gånger per vecka, säger Grankulla IFK:s chefstränare.

Cupfinal mot Cocks på kommande

Grankulla IFK har inlett ligasäsongen stabilt. Laget ligger trea i tabellen efter fyra segrar och en förlust.

– Närmaste målet är cupfinalen mot Cocks i december. Den matchen ser jag fram emot väldigt mycket. Sedan förstås slutspelet och att ta medalj, säger Johanson.

Han tror att IFK till och med har en chans att rubba de senaste årens stora dominant Cocks.

– Absolut. Vi har ett tillräckligt bra lag för att rubba dem. Är vi alla friska och får till en perfekt match – absolut.

Är det möjligt att vinna över Cocks i en slutspelsserie?

– Absolut.

Vad händer efter det – kan en bra säsong i Finland öppna dörrar till större ligor?

– Just nu så tänker jag bara på nuet. Men jag kan absolut tänka mig att stanna kvar. Jag trivs jättebra här i Grankulla.

Diskussion om artikeln