Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Freestylelandslaget vill vinna OS-medaljer igen – "Allt är möjligt"

Från 2017
Uppdaterad 02.11.2017 21:18.
Janne Lahtela.
Bildtext Janne Lahtela.
Bild: Lehtikuva

Den enda finländska OS-vinnaren i freestyle Janne Lahtela tror att grenen är mogen för nya medaljer. Lahtela, numera chefstränare, vann guld i puckelpist i Salt Lake City 2002.

Den senaste medaljen kom i Turin 2006, då Mikko Ronkainen tog silver i puckelpist.

– Vi är inte favoriter i Pyeongchang utan utmanare. Men allt är möjligt, säger Lahtela.

– Vi har haft framgångar och jag tycker det vittnar om att det är möjligt att komma till toppen från Finland också. Det inger hopp. Jag brukar inte framhäva mig själv för idrottarna men visst, jag är från Kemijärvi och kunde nå världstoppen. Det är på samma sätt möjligt för alla andra också.

Janne Lahtela i farten under OS i Torino 2006.
Bildtext Janne Lahtela i farten under OS i Torino 2006.
Bild: imago sportfotodienst / All Over Press

En ny våg av unga freestyleutövare är på väg.

– Vi har juniorvärldsmästare i både puckelpist och slopestyle. Tuffa prestationer redan det. Men de har alla det bästa framför sig, säger Lahtela.

Med tanke på OS i Pyeongchang är det framför allt puckelpiståkarna Jimi Salonen, Jussi Penttala och Riku Voutilainen samt slopestyleåkarna Joona Kangas och Anni Kärävä Lahtela väntar sig något av.

Salonen och Penttala var med redan i Sotji 2014, men 19-åriga Voutilainen, 20-åriga Kangas och 17-åriga Kärävä siktar på sin första OS-resa.

– Själv fick jag OS-silver från mitt tredje OS (Nagano 1998) och vann i mitt fjärde OS. Jag antar inte att någon vinner i sitt första OS. Det är också något man måste lära sig, säger Lahtela.

Tre eller fyra per gren

30 idrottare per gren får en OS-plats och ordningen bestäms av världscupen. Lahtela säger att Finland har möjligheter att få in 3-4 idrottare både i puckelpist och i slopestyle.

I puckelpist är Salonen och Penttala nära OS-platser. Salonen, 23, är 12:a på rankingen.

– Klart man funderat på chansen att komma upp på podiet, säger Salonen.

Världscupen i puckelpist börjar på Ruka den 9 december. I slopestyle inledde Kangas och Kärävä cupsäsongen i Nya Zeeland redan i augusti, men slutspurten mot OS börjar i Stubai i Österrike i slutet av november.

– Jag är på resande fot hela tiden från och med nästa vecka. Jag är beredd. Jag har tränat bra. Men det behövs ännu något supertrick, något sådant där helt otroligt tufft som jag ännu inte kan. Och så förstås touchen, att tricken alltid lyckas, i väder som väder, säger Kangas.

Text: FNB

Diskussion om artikeln