Statens pengar för vargstängsel tog slut - stor efterfrågan i Svenskfinland
Behovet av vargstängsel har varit större än väntat, och de budgetmedel som har anslagits till ändamålet har tagit slut i förtid, rapporterar Lännen Media.
Arbetet med att skydda boskap och får mot angrepp från vargar och björnar stöter på förhinder. Statens pengar för viltstängsel har tagit slut eftersom så många har ansökt om bidrag till stängselbygge.
Enligt SFP:s riksdagsledamot Mats Nylund har anslagen varit för små i förhållande till de växande rovdjursstammarna.
- Vi har en uppåtgående trend när det gäller vargen och vi har till och med fått bofasta flockar i västra Finland. Det här betyder att behovet av att skydda boskap har ökat, säger Nylund.
Finlands viltcentral har i år beviljat 55 boskapsuppfödare pengar till elstängsel som skyddar mot rovdjur.
Men Reijo Kotilainen, viltskadeansvarig vid viltcentralen, säger i Lännen Medias artikel att pengarna inte räcker för alla.
Tio gårdar blir utan stängsel i år, antingen för att de ansökt om hutlöst höga summor eller för att ansökan varit bristfällig.
Enligt Kotilainen har flest ansökningar om viltstängsel kommit från Österbottens kusttrakter, samt från Nyland och Egentliga Finland.
I västra Finland har man inte tidigare skyddat boskap med viltstängsel, men i och med den växande varg- och björnstammen har ett behov uppstått, säger Kotilainen.
Yle Nyheter har nyligen rapporterat om flera vargproblem i bland annat Ingå, Raseborg och Nykarleby.
Enligt SFP:s Mats Nylund har staten ett stort ansvar i rovdjursfrågan.
- Jag tycker att när staten har gått in för att vi ska ha rovdjur så är det också skäligt att man gör det möjligt att fortsätta med boskapsskötsel.
Nylund säger att utgifterna för viltstängsel är höga, även om staten beviljar stödet, eftersom det är bonden som står för installering och underhåll.
- Men om man står mellan det att vargen river får och nötkreatur eller det att du kan rädda dem och fortsätta med din näring så är naturligtvis det senare bättre.
Största delen av stängslen används till att skydda får. En orsak till att man inte kunnat bemöta behovet är enligt Viltcentralens Kotilainen att får betar på så stora områden.
Viltstängsel beviljas inte heller till väldigt små gårdar, eftersom det finns vissa krav på kostnadseffektivitet.
På vargens revir i till exempel Ingå och Raseborg är det bara två av tiotals gårdar som enligt Yle Nyheters uppgifter ansökt om rovdjursstängsel.
Artikeln uppdaterades klockan 08:19 med tilläggsinformation och kommentar av Mats Nylund