Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

IS drevs ut ur den syriska provinshuvudstaden Deir ez-Zor

Från 2017
Uppdaterad 03.11.2017 20:54.
Syriska regeringsstyrkor har drivit ut terrorgruppen IS från Deir ez-Zor, den sista provinshuvudstaden som IS kontrollerade i Syrien och Irak
Bildtext Syriska regeringsstyrkor har drivit ut terrorgruppen IS från Deir ez-Zor, den sista provinshuvudstaden som IS kontrollerade i Syrien och Irak
Bild: EPA/STR

Terrorgruppen IS har drivits ut ur provinshuvudstaden Deir ez-Zor i östra Syrien efter en två månader lång regeringsoffensiv som stöddes av ryska stridsplan.

Deir ez-Zor som ligger nära den irakiska gränsen, var den sista provinshuvudstaden som IS längre kontrollerade i Syrien och Irak.

Terrorgruppen belägrade i över tre år en regeringsenklav i stadskärnan men nu har de sista jihadisterna flytt från staden enligt det Syriska människorättsobservatoriet.

Syriska regeringsstyrkor trängde igenom jihadisternas försvarslinje i början av september och har sedan dess intagit stadsdel för stadsdel innan de till sist nådde en belägrad militärbas.

En karta över Syrien, med städerna Damaskus och Deir ez-Zor markerade.
Bild: Yle

Belägrades i tre år

Den syriska regeringen bekräftade på fredag morgon att staden har befriats efter att man intog de tre sista IDS-kontrollerade stadsdelarna.

Deir ez-Zor som är huvudstad i den oljerika provinsen med samma namn, intogs av lokala rebeller efter upproret mot president Bashar al-Assad år 2011.

IS och lojala lokala arabstammar tog över omkring hälften av staden och närbelägna olje- och naturgasfält år 2015.

Regeringsstyrkor som fortfarande kontrollerade flygplatsen och en armébas inne i staden belägrades fram till i höst.

Största delen av Deir ez-Zors 300 000 invånare har flytt undan striderna ut i öknen
Bildtext Största delen av Deir ez-Zors 300 000 invånare har flytt undan striderna ut i öknen
Bild: EPA-EFE/YOUSSEF RABIH YOUSSEF

Nästan alla invånare har flytt

FN och regeringen bistod 90 000 belägrade regeringsanhängare med att fälla mat och mediciner från flygplan efter att armén förlorade kontrollen över den sönderbombade flygplatsen.

Deir ez-Zor hade över 300 000 invånare före kriget men nu är en stor del av staden sönderbombad och det finns högst några tusen människor kvar efter de häftiga striderna i stadskärnan.

Invånarna i och omkring staden lider av akut brist på mat mediciner och hälsovård, enligt FN.

Människorättsorganisationer har också anklagat Ryssland för att ha bombat stadens invånare och civila som flydde undan strider.

SDF-soldater jublar över sina segrar i östra Syrien där IS håller på att trängas tillbaka mot den irakiska gränsen
Bildtext Den proamerikanska kurdiska milisstyrkan SDF har intagit Syriens största oljefält provinsen Deir ez-Zor
Bild: EPA-EFE/YOUSSEF RABIH YOUSSEF

Kapplöpning till oljefält

IS som också har drivits ut från grannprovinsen Raqqa, kontrollerar endast några få områden i provinsen Deir ez-Zor.

Terrorgruppen har därmed förlorat sina viktiga oljeinkomster som användes för att bygga upp IS självutropade så kallade kalifat.

Regeringsstyrkor har ryckt fram på den västra sidan om floden Eufrat som rinner igenom provinsen, medan proamerikanska kurdiska styrkor avancerar från norr öster om Eufrat.

Den kurdledda styrkan SDF intog för drygt en vecka sedan Syriens största oljefält Al-Omar medan armén erövrade den närbelägna oljestaden Mayadeen som betraktades som IS starkaste fäste i provinsen.

Det finns en stor risk för att de proamerikanska styrkorna i något skede drabbar samman med de proryska regeringsstyrkorna och det har redan förekommit eldstrider mellan armén och kurder.

(Källor: AFP, Reuters)

Diskussion om artikeln