Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt
MGP

“Jag var den andra kvinnan” - Carita Rizzo berättar öppet om sitt förhållande med en upptagen man

Från 2017
Uppdaterad 03.11.2017 13:26.
Kvinna och man kramas.
Bild: Roman Pilipey / EPA

Det är knappast någon som en dag vaknar upp och tänker att “detta är dagen då jag ska inleda en hemlig kärleksaffär". Trots detta är otrohet vanligare än man tror.

Finlandssvenska Carita Rizzo är nöjesreporter och frilansskribent som sedan många år varit bosatt i USA där hon gjort tv och skrivit för tidningar som Vanity Fair, NY Magazine och Variety.

Då hennes artikel I was the other woman, and I got the wake up call I needed publicerades i Los Angeles Times var Carita beredd på kritik.

Det visade sig dock att läsarna istället tackade henne för att hon vågade ta upp ett så känsligt ämne och berätta sin historia.

Som de flesta andra kunde jag i teorin inte tänka mig att ha ett förhållande med en upptagen man. Men det är annat då man verkligen är i den situationen.

Förbjudet tycke uppstår

För några år sedan fattade Carita och hennes läkare tycke för varandra. Hon var singel och visste till en början inte att han var upptagen på annat håll.

Då hon fick reda på att han var förlovad tog hon en paus från förhållandet för att fundera på vad detta betydde för henne.

- Jag borde säkert ha gjort slut direkt men samtidigt så var jag så nyfiken på vem han var och så pass indragen i vår lilla bubbla att jag inte gjorde det.

Carita Rizzo är frilansskribent och nöjesreporter.
Bildtext Carita Rizzo är nöjesjournalist och frilansskribent.
Bild: Rodelio Astudillo

Carita beskriver relationen som spännande och romantisk, såsom de flesta romanser är i början. Hon betonar att eftersom en affär sällan har något med verkligheten att göra och att man slipper fundera på vardagliga ting, är det lätt att förlora sig i sin rosaskimrande fantasi.

- På en moralnivå kanske det inte var rätt men att i ärlighetens namn känner jag mig inte så skyldig heller i och med att jag själv var singel och det inte var jag som bedrog någon.

Smolk i kärleksbägaren

Med tiden förvandlades dock den romantiska kärlekssagan till bitter realism då hon insåg vad relationen egentligen var - och inte var.

Hon började förstå att hon bara var viktig då han hade tid, lust och möjlighet att träffas.

- Jag kände mig som en idiot. Han går hem till sin familj medan jag går hem till en tom bostad. Är jag inte värd mer än såhär?

Då jag insåg att jag bara var en hobby som han hade vid sidan om räckte det för mig

Var går gränsen?

Carita och den upptagne läkaren är varken de första eller sista som hamnat på kärlekens gungfly.

Hon berättar att hon själv har bekanta i samma situation som försöker få rätsida på sin moraliska kompass.

- Jag tror att varendaste en som blir förtjust i en utomstående person hamnar ifrågasätta sin egen moral. Man tvingas fundera över vad saker och ting betyder och vilket ens eget ansvar är i det hela.

Kyss
Bildtext Var går din gräns för otrohet?
Bild: Creative Commons / SplitShire

De flesta stadgade personer söker knappast aktivt efter ett sidoförhållande, eller har ens tänkt tanken på att bli förtjust i någon annan förrän livet placerar en i en situation där man hamnar ta ställning till vad detta egentligen betyder.

- Man börjar förhandla med sig själv var gränsen egentligen går. Är det redan vid tankar och hemliga meddelanden, vid kyssar och sex eller vid ett fullfjädrat förhållande? Det är ett flummigt område.

Vad är du värd?

Då Carita ser tillbaka på sin egen tid som den andra kvinnan inser hon att det hela var ett resultat av att hon själv mådde dåligt.

Hon hoppas att andra ödessystrar och bröder vågar konfrontera sig själva och fundera på varför de finner sig i att vara ett andrahandsval.

Om det räcker för dig att vara den andra kvinnan kanske du borde fundera på varför du tänker att du inte förtjänar mer. Jag vet nu att jag förtjänar mer än någon som delar sin tid mellan två kvinnor.

Vega Dag: "Jag var den andra kvinnan" - Spela upp på Arenan
Formuläret är inte längre tillgängligt.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln