Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland laddar upp för den stora presidentvals-showen nästa år – Putin står ohotad men två kvinnor tillför debatt

Från 2017
Uppdaterad 20.02.2018 16:04.
Ksenia Sobtjak står på en scen och talar.
Bildtext Ksenia Sobtjak vill utmana Vladimir Putin.
Bild: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

De flesta trodde väl att presidentvalet i Ryssland åter bara skulle bli en stor gäspning. Så blir det kanske eftersom valresultatet torde vara klart, men den här gången kan kampanjen inför valet ändå få lite flykt över sig.

En frisk fläkt drar genom det gamla vanliga kandidatfältet efter att två journalister, Ksenia Sobtjak och Jekaterina Gordon meddelade att de ställer upp i valet.

Ingendera har någon chans att bli vald, men de är färgstarka mediepersoner som kan föra upp nya ämnen till diskussion och det mår den ryska, stagnerade politiska diskussionen bra av.

Den ryska tvåhövdade örnen med Kreml i bakgrunden
Bildtext Kreml får knappast någon ny husbonde, Putin sitter ohotad
Bild: Yle

Eftersom varken Gordon eller Sobtjak har något parti bakom sig måste de enligt de ryska vallagarna samla in 300 000 namnteckningar av människor som meddelar att de stöder kandidaten i fråga.

Alla känner henne från tv

Ksenia Sobjtak är en väldigt välkänd person i Ryssland, det statliga verket för opinionsmätningar Vtsiom har tagit fram uppgifter om att 98 procent av alla ryssar känner till henne. Samma mätning gav henne ett stöd på 8 procent bland dem som tillfrågades.

Hon blev en ofta sedd gäst i de ryska hemmen då hon var programledare för en populär reality-tv-serie, Dom. Konceptet är detsamma som i Big Brother.

Senare har hon varit en av frontfigurerna under protesterna mot valfusk 2011 och 2012.

Hon är också känd för sina skarpa intervjuer på den oberoende och Kreml-kritiska tv-kanalen Dozjd. Kanalen får inte sändas på tv, utan kan bara ses på nätet av dem som har köpt en prenumeration.

Sobtjaks pappa var en av president Putins bästa vänner, Anatolij Sobtjak. Han var borgmästare i Sankt Petersburg och Putin jobbade som hans närmaste man.

Putin var ofta gäst i hennes barndomshem

Det går rykten om att Putin skulle vara Ksenia Sobtjaks gudfar, något som Sobtjak själv har vägrat att kommentera. Hon har sagt att hon har ett gott personligt förhållande till Putin men inte accepterar hans politik.

En gudfar kan i Ryssland vara ett bredare begrepp än i Finland. Man kan till exempel kalla en äldre välgörare för gudfar.

Närbild av Rysslands president Vladimir Putin.
Bildtext Rysslands president Vladimir Putin.
Bild: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Då Sobtjak meddelade om att hon vill ställa upp i presidentvalet var det många som ifrågasatte hennes uppriktighet. Hon har stämplats som en kandidat godkänd av Kreml som bara ska bidra till att ge ett sken av att valet är öppet och demokratiskt.

Hon har slagit ifrån sig den beskyllningen bland annat i en intervju för den brittiska tidningen The Guardian.

I sin valkampanj säger hon sig vara emot alla. Med det hänvisar hon till ett alternativ som tidigare fanns på alla ryska valsedlar. Man kunde kryssa för att man var emot alla kandidater.

Varför vill Kreml ha en motkandidat?

Den stora fasan för president Putin i valet nästa år är att valdeltagandet ska bli väldigt lågt. Han vill vinna valet med stor marginal, vilket han också kan.

Men han vill också få legitimitet i kritikernas ögon genom ett högt valdeltagande. Här kan Ksenia Sobtjak spela en roll. Hon är välkänd och debattglad och kan väcka ett nytt intresse för valet.

Hon har också kommit med uttalanden som går i strid med Putins politik. Hon har bland annat sagt att det var fel av Ryssland att annektera Krim-halvön.

Sådana uttalanden av en chanslös kandidat kan föra vissa kritiska väljare som annars alls inte skulle rösta till valurnorna.

Hon kallar valet en show och har aldrig tidigare röstat

Då den andra kvinnliga kandidaten Jekaterina Gordon annonserade att hon tänker ställa upp i valet meddelade hon att hon är den enda kandidaten som inte stöds av Kreml. Frågan är om hon stöds av någon annan.

Det kan bli en verkligt tuff sits för tv-journalisten Gordon som inte har någon politisk erfarenhet och främst har gjort sig känd genom sina giftermål. Hon har bland annat två gånger varit gift med samme man, Sergej Zjorin. Sitt efternamn Gordon har hon efter sin första man.

Gordon vill profilera sig som en som står på de svagas sida. Särskilt säger hon att hon vill stöda kvinnor och barn.

Sin trovärdighet som politiker har hon själv skadat genom att avslöja att hon aldrig förr har röstat.

I en intervju har Gordon kallat presidentvalet ”Muppet show” där alla kandidater är clowner. Ksenia Sobtjak har varit inne på samma tema och talat om att hon som tv-stjärna vet hur en show ska dras.

Männen som alltid är med

I det traditionella startfältet i ryska presidentval har det varit knappt om kvinnor bland kandidaterna. Den senaste var Irina Hakamada från ett parti som hette Högerkrafternas förbund. Hon ställde upp i valet 2004.

Det finns en skara kandidater som alltid brukar ställa upp i presidentval i Ryssland. De är kommunistpartiets ordförande Gennadi Ziuganov, Liberaldemokraternas ordförande Vladimir Zjirinovskij och Jabloko-partiets ledare Grigorij Javlinskij.

Javlinskij måste för att kunna ställa upp samla in 100 000 namn i minst 40 av Rysslands 89 subjekt. Det beror på att hans parti inte har någon ledamot i parlamentet.

Skärmdump från kampanjvideo inför dumavalet 2016
Bildtext Vladimir Zjirinovskij
Bild: LDPR
Gennadij Zjuganov på bokmässan i Moskva 2013.
Bildtext Gennadij Ziuganov
Bild: Wikimedia Commons
Grigorij Javlinskij
Bildtext Grigorij Javlinskij
Bild: Yle/ Anders Mård

De som avslöjar mutkolvar råkar illa ut

De senaste åren har Akeksej Navalnyj varit den mest synliga oppositionspolitikern i landet. Han är särskilt känd för sina avslöjanden om korruption inom den ryska makteliten. Svenska Yle skrev om Navalnyj i slutet av oktober.

Innan Boris Nemtsov sköts ihjäl på en bro intill Kreml i februari 2015 var han Putins mest högljudda kritiker. Också han publicerade många avslöjande just om korruption. Navalnyj har axlat hans mantel och lockar särskilt unga väljare.

Han kommer emellertid inte att få ställa upp i presidentvalet eftersom han är dömd för försnillning.

Aleksej Navalnyj grips under protesten i Moskva 26.3.2017
Bildtext Aleksej Navalnyj
Bild: EPA/EVGENY FELDMAN FOR NAVALNY'S CAMPAIGN

Putin meddelar snart vad han vill

Det står helt klart att Vladimir Putin återväljs, han har ett stort stöd bland folket. Även om ryska opinionsmätningar inte alltid är så tillförlitliga, finns det inget som tyder på att väljarstödet för den sittande presidenten skulle vara särskilt mycket lägre än det som mätningarna visar.

Det finns en opposition mot Putin. Den märks till exempel i de stordemonstrationer som i år har förekommit i många stora städer i Ryssland. Däremot finns det ingen oppositionspolitiker som i dag har ett ens tillnärmelsevis lika stort väljarstöd som Putin.

Vladimir Putin själv håller folket i spänning med ett av sina medietrick. Han har nämligen ännu inte meddelat om han ställer upp i valet.

Han kommer antagligen att ge sitt svar först mot slutet av året, eventuellt i samband med sin årliga stora presskonferens.

Ett nekande svar på frågan om han ställer upp vore århundradets överraskning.

Diskussion om artikeln