Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

James Dickson - Dom kallar oss invandrare

Från 2017
Porträtt på James Dickson
Bild: Yle / Wilhelm Lindgren Redneck Productions

James Dickson

Intresset för bilar var en av orsakerna till att jag flyttade till Finland.

"Det är galenskap och du kommer aldrig att klara dig i tävlingen, var det många som sade, men jag hade bestämt mig. Jag skulle delta vare sig det var riskfyllt eller inte.

Jag hade hållit på med terrängkörning med bil i bara två år, och det här skulle vara en tävling som endast erfarna deltagare ställer upp på. Men jag tänkte att man i alla fall blir en erfarenhet rikare hur det än skulle gå.

Det tog slut med flickvännen, jag blev av med jobbet och lägenheten i Edinburgh och farfar dog. Det var för mycket just då, så biltävlingen var precis det jag behövde. En kompis som jag dansat capoeira med, kom med som kartläsare.

Han hade aldrig deltagit i någonting liknande, men vi övade tillsammans i ungefär ett år. Målet var inte att vinna, utan att ta sig igenom tävlingens alla moment.

Trophy-Raid heter tävlingen som årligen ordnas runt Ladoga-sjön i Karelen. Målsättningen är att ta sig från punkt A till punkt B inom sju dygn och 1200 kilometer. Ibland måste man korsa bäckar och stora leriga åkrar.

Vår bil var en pick-up av modell Suzuki Samurai. Vi bytte ut hjulen på den till några storlekar större. I tävlingen deltog ryssar, några finländare och så vi, som var de enda med engelska som modersmål.

Varje kväll bjöds det traditionsenligt på hembränt av ryska deltagare, och det var under de dagarna som jag lärde mig att vodka till och med kan vara gott. Vi hade som regel att värden som bjöd på drycken först fick dricka ur glaset.

Vi klarade tävlingen trots några motgångar.

Det fanns många olika orsaker till att jag flyttade till Finland. Men en av dem var intresset för bilar, då det tävlas så mycket här. Tack vare tävlingen i Ladoga fick jag finländska kompisar. De bjöd mig hit, och jag började så småningom se arbetsmöjligheter i Finland och ville flytta.

Min pappa har alltid sagt att man kan bli vad man vill i livet. Om någon annan kan, så kan väl jag också. Det har resulterat i många olika slags yrken inom varierande branscher för min del.

Nu jobbar jag som redaktör på Radiokanalen Spirit FM och det trivs jag bra med. Drömmen vore ändå att få göra mera inslag om bilracing, eftersom det är min passion."

Text: Freja Lindeman/Redneck Productions. Detta är en serie om människor som hamnat i Finland av en eller annan anledning. Hur är det att byta land och kultur? Har de förändrats sen de kom hit? Och i förlängningen, kommer Finland att förändras tack vare dem?