Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

May Ahmed talar om utanförskap och kategorisering: "Jag vill spränga facket som jag placeras i"

Från 2017
May Ahmed på kulturcentret Stoa.
Bildtext May Ahmed är en av konstnärerna i utställningen Islam ja minä.
Bild: Yle / Eva Lamppu

Hur ser det ut när unga finländare med muslimsk bakgrund själva berättar om sig? Det visar en aktuell utställning på kulturcentret Stoa i Helsingfors, där konstnärerna lyfter fram frågor om identitet och tillhörighet med konstens medel.

- En hurdan ung somalisk och muslimsk kvinna är jag - hur ser jag och andra mig? Det funderade jag på före jag började arbeta med mitt verk och kom underfund med att många av bilderna som dök upp handlar om kategorisering. Det förekommer tyvärr i Finland, både bland majoritetsbefolkningen och inom mitt eget samfund, säger May Ahmed. 

Hennes video- och fotoinstallation Inside/outside the box är en del av utställningen Numur - Islam ja minä. I den behandlar Ahmed kategorisering, det vill säga de stereotypa uppfattningar om till exempel muslimer som styr människors tänkande och agerande, och känslor av utanförskap.

Videon är svartvit och visas i en låda just så stor att en vuxen person ryms in i den. I videon ser man Ahmed promenera omkring i Helsingfors; på Ateneum, utanför Domkyrkan... Det är hennes vardag och vad hon tycker om att göra. Själva lådan, där videon visas, symboliserar facket som Ahmed upplever att hon placeras i. Det facket vill hon spränga, säger hon.

Utanför hänger fotografier, från Seoul och Amsterdam, från ett café, ett foto på en slöja och ett taget under den muslimska fastan, ramadan. Bilderna berättar att det finns flera sidor i henne och att hon till exempel gillar att resa.  

Serie fotografier av Muttaqi Khan.
Bildtext Serie fotografier av Muttaqi Khan.
Bild: Yle / Eva Lamppu

Konst som forskningsredskap

Utställningen på Stoa i Östra centrum är en del av Helsingfors universitets forskningsprojekt Unga muslimer och resiliens. Projektets ledare Marja Tiilikainen berättar att man i stället för problem har valt att fokusera på de ungas styrkor, uthållighet och resurser, det vill säga faktorer som bidrar till en positiv utveckling. Med resiliens menas just uthållighet eller sisu.

Enligt Tiilikainen är de unga medarbetare, inte forskningsobjekt. Man vill undersöka hur de unga bygger upp sin identitet och känsla av tillhörighet. Det här förverkligas bland annat med hjälp av konst.

Jag har med avsikt omvandlat adjektiven om barmhärtighet till feminin form för att understryka språkets roll i att befästa rådande maktstrukturer. 

― Mire Mroue

Mire Mroue deltar med en serie fotografier som hon har tagit i Libanon, där hon har rötter, och i Marocko. 

- Mina bilder kan säkert orsaka både positiva och negativa reaktioner eftersom jag försöker utmana den rådande patriarkala tolkningen av islam, säger Mroue.

Hon läser upp den arabiska texten på ett av verken.

- Jag har med avsikt omvandlat adjektiven om barmhärtighet till feminin form för att understryka språkets roll i att befästa rådande maktstrukturer, säger Mroue.

Värdefull insikt i mångfald

Amiirah Salleh-hoddin på utställningen Islam ja minä.
Bildtext Amiirah Salleh-hoddin framför en serie målningar på utställningen i Östra centrum.
Bild: Yle / Eva Lamppu

Amiirah Salleh-hoddin har forskat i och arbetar på flera fronter med kulturell mångfald. Jag har bett henne till utställningen för att kommentera dess betydelse.

- Mitt första intryck är att det är mycket imponerande och ett fantastiskt initiativ. Det här behövs i Finland, en utställning som visar muslimska ungdomars vanliga vardag, säger Salleh-hoddin. 

Enligt Salleh-hoddin lyfter utställningen fram bland annat mångfalden inom det muslimska samfundet. Den stereotypa uppfattningen är fortfarande att den muslimska kulturen är det samma som somalisk kultur.

Hon tycker också det är mycket värdefullt att det inte är majoritetsbefolkningen som har kuraterat utställningen om unga muslimer, utan de själva.

- Det är verkligt omvälvande att det muslimska samfundet själv får avgöra hur de vill porträtteras och bli sedda i samhället, säger Salleh-hoddin. 

Galleriet och utställningen utifrån sett.
Bildtext Galleriet och utställningen utifrån sett.
Bild: Yle / Eva Lamppu