Hoppa till huvudinnehåll

Tro

Kristian Thulesius: Om att vara kristen och skådespelare

Från 2017
Kristian Thulesius gäst i Himlaliv
Bild: Yle

Om man får göra en bra historia, på scenen, som sanningsenligt och kärleksfullt gestaltar mänskorna som alla är bristfälliga, då är det hoppfullt. Då känns det att jag är på rätt ställe, som kristen skådespelare, säger Kristian Thulesius som jobbar på Unga Teatern.

Unga Teatern är en teater för barn och ungdomar men en viktig publik är familjen. Teatern finns i Klobbskog i Esbo och turnerar i hela Svenskfinland.

Unga Teatern är Finlands äldsta barn och ungdomsteater, förut hette den Skolteatern.

Mördarens apa

Det nu aktuella skådespelet på teatern, Mördarens apa av Jakob Wegelius med regi av Arn-Henrik Blomqvist är en pjäs full av till synes oöverstigliga motgångar men trots det förmedlar den hopp.

Pjäsen tar upp de stora livsfrågor som lojalitet, utsatthet och svek. Men den gör det med humor och spänning. Resultatet är en pjäs som lockar fram ett brett register av känslor.

Scen från Unga teaterns pjäs Mördarens apa
Bildtext Kristian i Mördarens apa på Unga Teatern
Bild: Tani Simberg/Unga Teatern

Det är just en sådan pjäs som Kristian Thulesius brinner för.

Han påpekar hur viktigt det är för honom att få spela pjäser där det trots besvikelser och sorg finns ett ljus i ändan av tunneln. Han tycker att man alltid ska lämna publiken med en känsla av hopp.

Gift, alkoholist eller religiös

Kristian är född och uppvuxen i Sverige. Han studerade vid teaterhögskolan i Malmö och där fick han höra att man också kunde spela teater på svenska i Finland.

En lärare på teaterhögskolan varnade honom då han skulle resa iväg för att börja praktisera på Vasa teater.

– Där kan det hända dig tre saker! Antingen blir du alkoholist, eller så blir du gift eller så kan det hända att du blir religiös.

För Kristian hände två av de tre sakerna, han blev både gift och kristen.

En omvälvande upplevelse

Att Kristian blev kristen har mycket att göra med att han läste Mika Waltaris bok Rikets hemlighet. Det blev en omvälvande upplevelse.

Boken berättar om en ung romare, Marcus Mezentius Manilianus, som kommer till Jerusalem för snart tvåtusen år sedan vid pingsttiden. Han upplever alltså tiden då Jesus blir korsfäst.

Men det var speciellt kapitlet om romaren Markus vid Jesu grav som fick Kristian att inse var hans tro hör hemma.

Romaren Marcus går in i graven och känner doften av rökelse och ser att lindorna visar konturerna av en mans kropp men det finns ingenting inuti. På något sätt har profeten försvunnit ur sitt skal och är borta.

- Då slog det mej att så är det, Jesus är både Gud och mänska. Det var något jag hade tampats med länge.

Som barn i söndagsskolan hade jag fått synen på Jesus som en sträng person ”som om du inte är med mig så är du emot mig. Om din hand förleder dig hugg av den.”

Det hade alltid fått mej att känna mej otillräcklig. Jag hade helt missat detta med en förlåtande och kärleksfull Jesus.

Kristian Thulesius i Unga Teaterns Mio min Mio
Bildtext Kristian i Mio min Mio
Bild: Yle

Ber för ensemblen

- Bönen är en viktig del av mitt liv. Inför varje föreställning ber jag för hela ensemblen. Då försöker jag räkna upp alla fina egenskaper som en skådespelare skall ha för att kunna vara kreativa.

Vi ska vara starka, noggranna, glada, frimodiga, omtänksamma, lyssnande och känsliga. Vi skall kunna skapa rekreation i ordets sanna bemärkelse.

Vanligen menar vi underhållning när vi talar om rekreation. Men det ordet betyder ju också på nytt skapande. Så det skall vara både nöje och någonting nytt. DET är sant gudomligt om någonting.

Unga Teatern ger Mördarens apa på Viirus (Busholmen) i Helsingfors 11-31.1. 2018.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln