Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu rivs Centrumhuset i Vasa – nytt bostadshus byggs på tomten

Från 2017
Rivning pågår i Centrumhuset i Vasa.
Bildtext Rivningen av Centrumhuset i Vasa ska vara klart till jul. I januari lämnas ansökan om bygglov för höghus in.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Rivningen av det så kallade Centrumhuset på Vasaesplanaden 22 i Vasa är i full gång. Lemminkäinen planerar bygga höghus på tomten som ska vara klara om tre år.

I september började man förbereda för rivningen och i oktober var arbetet igång. All asbest är borta, likaså allt glassplitter.

- All asbest är borta. Det är mycket förberedelser och sedan händer allt på en gång kan man säga, säger Mikael Snellman, regiondirektör på Lemminkäinen.

Porträtt Mikael Snellman
Bildtext Mikael Snellman

Lemminkäinen planerar att bygga ett sex våningar högt hus mot Vasaesplanaden. Mot Storalånggatan byggs ett fyra våningar högt hus.

Inget bygglov än

Exakt hur husen ska se ut och hurudana lägenheter det rör sig om är svårt att säga eftersom planerna ännu ligger på ritbordet och man har inte heller ansökt om något bygglov än.

- Vi har som mål att se så det inte kommer några överraskningar med det här rivandet. Kring årsskiftet, i januari får vi kanske in tillräckligt detaljerade planer till myndigheterna för behandling, säger Snellman.

Rivning pågår i Centrumhuset i Vasa.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

När ska huset vara klart?

- Det har vi inte bestämt men om vi ser tre år framåt så har vi eventuellt allt färdigt då.

Rivning pågår i Centrumhuset i Vasa.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Trots att planerna inte är klara har Snellman en vision. Det blir inte ett hus som liknar gamla Centrumhuset.

- Hela det här kvarteret följer samma stil. Det blir ingen kontrast mot det som nu har blivit byggt här.

- Jag skulle säga ljust, stora fönster, djupa balkonger så man får dem inredda, och kök och vardagsrum mera tillsammans. Man går inte från rum till rum utan köket är hjärtat i bostaden.

Centrumhuset i Vasa
Bildtext Så här såg Centrumhuset ut före rivningen inleddes.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Tror att lägenheterna går åt

Lemminkäinen har också tidigare byggt höghus i samma kvarter. På granntomten står höghuset Julia som blev klart för ett år sedan.

Där har lägenheterna gått åt i bra takt, därför tror Snellman att lägenheterna i höghusen de nu ska bygga kommer att gå åt.

- Vi hoppas att efterfrågan ska finnas jämnt och tillräckligt. Fast befolkningsmängden nu de sista månaderna lite gått ner så nog ser jag med tillförsikt på framtiden, säger Snellman.

Det gamla Centrumhuset byggdes 1959 som ett varuhus. Genom åren har många restauranger och nattklubbar hunnit verka i huset. Snellman hoppas att de restauranger som fick flytta bort på grund av rivningen vill komma tillbaka.

Rivning pågår i Centrumhuset i Vasa.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Mikael Snellman på Lemminkäinen berättar om planerna för gamla centrumhuset i Vasa

8:10

Diskussion om artikeln