Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Wilkie Chiu - Dom kallar oss invandrare

Från 2017

Finland är ett svårt land att bo i. Svårt att få jobb och svårt att skaffa nya vänner.

"Finland är ett svårt land att bo i. Svårt att få jobb och svårt att skaffa nya vänner. Jag har fått sparken ett flertal gånger utan någon förklaring och haft underliga arbetskontrakt med noll arbetstimmar.

För tillfället jobbar jag på restaurangen Fafa’s i Berghäll fem dagar i veckan, undervisar i dans och ger yogalektioner. Det kan låta som mycket, men i Hong Kong, som jag kommer från, finns det ingenting som heter “överarbetad”. Där är det vanligt att arbeta minst tio timmar om dagen, sex dagar i veckan.

Jag har dansat i princip hela mitt liv, allt mellan streetdance och modern dans, i dansgrupper, i reklamer och som bakgrundsdansare på konserter.

Mitt liv i Hong Kong kändes värdelöst, jag ville resa runt i Europa och starta en egen karriär.

Det var chockerande att märka hur lite man förtjänar som dansare runt omkring i Europa. I England fick jag cirka 15 euro per lektion, i Finland får jag ungefär 30.

Många gånger har jag även blivit obetald för dansjobb, trots utlovad lön på förhand. Det är en bransch där man man lätt blir utnyttjad. I Hong Kong förtjänade jag mellan 65-70 euro per lektion.

Officiellt är jag gift, men vi gick skilda vägar för ett år sedan. Hon är också en dansare, hon kommer från Estland och vi bodde i Tallinn tillsammans.

Jag pendlade ofta mellan Estland och Finland på grund av jobb. Någon gång hände det att en danslektion blev inställd, och att jag meddelades först då redan jag satt ombord på båten.

Allt vi gemensamt byggt upp, drömmar och mål, gick i kras då det tog slut mellan oss. Jag förlorade samtidigt alla mina dansvänner som var hemma från Estland. Det är väldigt svårt att komma in i nya danskretsar utan kontakter. I varje nytt land eller ny stad får man börja om från noll.

Trots att det ofta känns tungt att bo här vill jag ändå inte för tillfället återvända till Hong Kong.

Det känns som att jag borde uppnå någonting stort. Jag vill inte ge upp och flytta hem."

Text: Freja Lindeman/Redneck Productions. Detta är en serie om människor som hamnat i Finland av en eller annan anledning. Hur är det att byta land och kultur? Har de förändrats sen de kom hit? Och i förlängningen, kommer Finland att förändras tack vare dem?

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln