Var med om att kapsla in den 11 november - skriv dagbok på vår webb
När Finland firar hundra år av självständighet ligger mycket av fokus på det festliga och storslagna. Det är lätt att glömma bort att också det vardagliga kan vara intressant. Inte minst för våra efterkommande.
Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS) efterlyser nu i samarbete med Svenska Yle och Barnkulturnätverket i Österbotten (BARK) dagboksanteckningar från hela Svenskfinland.
Dagböckerna ska uttryckligen gälla lördagen den 11 november.
Varför vill man göra detta? Pia Uppgård, arkivarie på SLS förklarar:
- Vi vill arkivera sådant som vi inte nödvändigtvis ser som speciellt intressant just nu. Vad äter vi, vad har vi på oss, vad ser vi på tv, vad sysslar vi med på sociala medier och så vidare. Sådant som är självklart för oss i dag kommer knappast att vara det i framtiden.
I dagboken är det högt i tak
Projektet går under namnet En dag i Finland. Första gången en motsvarande materialinsamling gjordes var i Storbritannien år 1937.
Dagen då George VI (far till den nuvarande engelska drottningen) kröntes uppmanade Mass Observation Archives människor att skriva ner vad de sysslade med under dagens lopp.
Materialet har i efterhand gett en unik insyn i det dagliga livet i 30-talets England. Numera ordnar Mass Observation Archives årliga insamlingar av dagböcker, alltid den tolfte maj.
Arkivet har dessutom lockat med sig andra länder i initiativet och fått gensvar i bland annat Sydkorea och Kina.
Vid Folklivsarkivet vid Lunds universitet har man hunnit med två insamlingsrundor och förhoppningsvis ska detta bli ett återkommande fenomen, berättar arkivarie Gabi Louisedotter.
Dagboksformatet gör materialet speciellt roligt, tycker hon.
- En dagbok kan vara så många olika saker, men framför allt är den ett slutet rum där det är högt i tak och mottagaren är du själv.
Ett vanlig metod då forskare samlar in människors berättelser är frågelistor som gäller något speciellt ämne.
- Då blir det ju så att kommunikationen väldigt långt utgår från frågorna. I en dagbok är det däremot skribenten själv som sätter villkoren. Vad vill just jag lyfta fram och dokumentera?
Bloggen den nya dagboken?
Bloggarna kallas ju ibland den moderna dagboken, men riktigt samma sak är det ändå inte fråga om, menar Louisedotter.
- Det du skriver i en blogg är offentligt, du måste räkna med att ha läsare som kanske kommenterar det du skrivit och då uppstår en dialog.
Louisedotter tycker det bästa är om de som deltar i Dagbokens dag eller En dag i Finland försöker glömma bort att skriverierna kan bli en del av forskningen och bara skriver spontant utan att bry sig om vad som ska hända med texten.
Vem vet hur texten kan komma att användas i framtiden.
- Tänk om vi hade börjat med det här för flera hundra år sedan och nu kunnat gå tillbaka och ta del av dagböcker som våra förfäder skrev. Det man gör under dagbokens dag är ju att måla upp ett historiskt perspektiv för framtiden.
Kära dagbok! I dag har jag fyllt i ett formulär på svenska.yle.fi
Då SLS samlar in dagböcker på lördag 11 november är formatet fritt. Du behöver inte vara en van dagboksskribent för att delta.
- Du behöver inte skriva långt och djupsinnigt om du inte vill, utan alla dagboksanteckningar är välkomna, poängterar Pia Uppgård på SLS.
Att inleda med "Kära dagbok" är fullt tillåtet. Tankar om hjärta och smärta går också bra, eller något helt annat tillvägagångssätt.
- Du kan skriva din dagboksanteckning som en loggbok eller en uppräkning. Vi hoppas på att få in många dagböcker av varierande slag!
Vad innebär en vanlig lördag för dig?
Den 11 november är en lördag och det tycker Pia Uppgård blir intressant. Vad gör finlandssvenskarna en vanlig novemberlördag år 2017?
- Ännu på 1960-talet var ju lördagen en skol- och arbetsdag och också i dag är det många som arbetar på lördagen. Andra är lediga, men vad gör man? Storstädar och veckohandlar? Slappar på soffan? Åker på utflykt? Jag gissar att vi kommer att få in ett brett spektrum av berättelser.
Dagsboksformuläret publiceras här på svenska.yle.fi på lördag morgon 11 november och ligger kvar i en vecka.
Pia Uppgård påminner om att det alltså gäller att berätta uttryckligen om din lördag, även om du kommer dig för att skicka in din dagbok först någon dag efteråt.
- Jag hoppas vi ska få väldigt många berättelser av människor i alla åldrar och från alla olika delar av Svenskfinland. Då ger materialet en trovärdig bild av hur vi lever i Finland i dag. Men det är förstås möjligt att vara anonym om du vill.
Materialet kommer sedan att arkiveras och sparas för framtiden. Pia Uppgård beskriver det hela som en slags tidskapsel.
- Vi som jobbar på arkiv är ju så glada över alla gamla brev och dagböcker från förr som finns bevarade. På samma sätt kommer de här dagböckerna i framtiden att bli ett vittnesmål om hur vi hade det året då Finland fyllde hundra år.
Nedan hittar du dagboksformuläret. Passa på att skriva lite historia!
Skriv om din lördag, skapa historia!
Här hittar du formuläret.