Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Flamencodansarens revange

Från 2017
La Chana dansar flamenco sittandes i sitt vardagsrum.
Bildtext La Chana dansar flamenco sittandes i sitt vardagsrum.
Bild: Yle

La Chana, eller Antonia Santiago Amador, är en självlärd, romsk flamencodansare som trollband sin publik världen över med sina innovativa och våghalsiga rytmer på 60- och 70-talet. I dokumentären La Chana får vi höra hennes historia. Om framgångarna på scen och det tuffa livet utanför.

La Chana kommer från fattiga förhållanden och fick tidigt bryta med sin familj för att leva den dröm som hennes far ansåg opassande.

Hon gifter sig också med en spansk flamencogitarrist. I dokumentären kommer vi henne nära in på livet när hon nu skall göra återkomst till dansscenerna efter en paus på 20 år.

Jag föddes för att dansa. Jag kunde ligga vaken hela natten och repetera rytmerna i mitt huvud tills de blev en del av mig.

― La Chana

Under sina glansdagar var hon bland annat med i filmen The Bobo (1967) med Peters Sellers och Britt Ekland. Sellers bjöd också in henne till Hollywood när hon plötsligt försvann från rampljuset.

I dokumentären berättar hon varför och om det våld i hemmet som hon fick genomlida under 18 år.

La Chana bär på en stark berättelse om de kreativa processerna och dess krafter, om att åldras, om ihärdighet och att förnya sig.

Det är också en berättelse om extrema motsatspar – om den talangfulla artisten på scen och kvinnan när rampljuset släcks.

Se trailer för dokumentären på Youtube.

Orginaltitel: La Chana (Spanien 2015)
90 dagar på Yle Arenan

En dokumentär av Lucija Stojevic
Produktion: Noon Films / Cats & Dogs