Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Cissi Wallin tog #metoo till Sverige: "Vi har öppnat stora dammluckor nu, och det går inte att backa tillbaka"

Från 2017
Uppdaterad 04.11.2017 10:45.
Cissi Wallin.
Bildtext Cissi Wallin är journalist, krönikör och stand-up-komiker.
Bild: Eero Hannukainen EEROBILD AB/IBL/AllOverPress

Den 16 oktober publicerade journalisten, krönikören och stand up-komikern Cissi Wallin en bild på Instagram där hon, inspirerad av #metoo-uppropet i USA, berättade att en högt uppsatt medieprofil våldtagit henne för tio år sedan.

Några dagar tidigare hade tv-profilen Lulu Carter gått ut och anklagat en känd programledare för att vara ”TV4:s egen Weinstein”.

– De allra flesta sexbrott anmäls aldrig. Själv fick jag mod att gå till polisen flera år efter att våldtäkten skett och det tog tio år innan jag gick ut med namnet på våldtäktsmannen.

Det som till slut fick mig att prata högt om det var #metoo-uppropet och att jag fick vetskap om att den här mannen utsatt fler kvinnor än mig för sexuella övergrepp, säger Wallin.

Inlägget jag lade ut på Instagram har haft fler sidvisningar än vad många dagstidningar har om dagen

Wallin säger att hennes fall påminde mycket om det kring filmproducenten Harvey Weinstein. Han är en person med stor medial makt och som talat högt om anti-rasism och feminism.

Kvinnorna han hade begått övergrepp på har inte haft mod att anmäla honom. Wallins Instagrampublicering var för många en förlösande faktor och ledde till att allt fler kvinnor fick mod att gå ut och berätta om män som förgripit sig på dem.

– För fem-tio år sedan skuldbelades ännu kvinnor som berättade om övergrepp. De som vågade anmäla blev ifrågasatta och i många fall misstrodda. Vi har fått en helt ny feministisk medvetenhet kring de här frågorna.

Att #metoo sker just nu handlar, enligt Wallin, också om ett maktskifte. I ett mer jämställt samhälle där makten delas jämnare mellan kvinnor och män vågar kvinnor peka ut männen som förgripit sig på dem.

Jag tror på de sociala mediernas makt

Hon jämför Sverige med USA där mäktiga och förmögna kvinnor som Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow och Kate Beckinsale gick ut och anklagade Weinstein för övergrepp och maktmissbruk.

Oftast handlar övergreppen mer om makt än om sex.

Att allt fler övergrepp anmäls handlar inte om att fler brott sker, utan att kvinnor vågar anmäla. Wallin är inte orolig att uppropet ska falla i glömska när gammelmedia går vidare och skriver om annat.

– Jag tror på de sociala mediernas makt. Inlägget jag lade ut på Instagram har haft fler sidvisningar än vad många dagstidningar har om dagen. Vi har öppnat stora dammluckor nu och det går inte att backa tillbaka.

Vi har fått en helt ny feministisk medvetenhet kring de här frågorna

Wallin säger att den som utsatts för ett övergrepp ska komma ihåg att det aldrig någonsin är offrets fel och att det är viktigt att prata med någon närstående eller myndighet så fort som möjligt.

– Jag vet själv hur svårt det kan vara, men ett första steg kan vara att skriva ner det som hänt. Jag tycker själv att traumat lättar lite då.

Medan många av de mediamän som anklagats för sexuella trakasserier och övergrepp har bett om ursäkt och varit tvungna att avgå förnekar den medieprofil Cissi Wallin utsattes för anklagelserna.

Text: Peppe Öhman

Nana Blomqvist i en trappa

Långläsning: Horan, madonnan, kvinnans kropp och religiös last

"Män som knullmaskiner och kvinnor som passiva offer."

Diskussion om artikeln