Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Företag betalar allt mer för att sätta in kontanter på sitt eget konto – Aktias priser stiger i december

Från 2017
Uppdaterad 04.11.2017 14:17.
Aktias skylt.

Företagaren Tom Svarvars i Malax är arg. Han byter bank när Aktia höjer avgifterna och förlänger tiden innan företagare får sina kontanter in på bankkontot. Samtidigt som stora banker tar höga avgifter för kontanthanteringen klarar lilla Kvevlax sparbank av att hantera kontanter gratis.

Tom Svarvars är företagare i Malax. Han har ett företag i bilbranschen och ett i bokbranschen. Som företagare har han hittills varit kund i Aktia, men missnöjet med banken har vuxit under flera år.

Tom Svarvars

Först lade Aktia ner sitt närkontor i Övermalax. Då fortsatte Svarvars som kund i kontoret i Yttermalax. Där fanns möjligheter att lämna in företagens kontanter i nattfack vilken tid på dygnet som helst.

Sedan flyttade kontoret i Övermalax till nya lokaler och tillgången till nattfack föll bort.

Högre avgifter för sämre service

Efter flytten fick företagarna en möjlighet att komma in i banken för att lämna in sina kontanter efter klockan nio på morgonen. Officiellt öppnar banken klockan tio.

- Det har varit en klar försämring för företagarna. Vi har ju ofta samma öppettider som banken. Då har vi ingen möjlighet att föra dit pengarna, säger Tom Svarvars.

Han försöker ändå hinna lämna in pengarna vid halv tiotiden. Då räknas de i dagsläget av kassören i banken och förs in på Svarvars konto. Men från och med första januari går det här inte längre.

Då måste man lägga pengarna i en påse. Banken räknar inte dem mera, utan ett företag som heter Loomis hämtar påsarna från banken två gånger i veckan.

Tiden innan Svarvars får sina pengar in på kontot förlängs. Avgiften stiger till 2,50 euro per påse och 0,7 procent av summan.

- Procenten är skandalöst hög. Man tror inte man hör rätt när man hör sådant här, säger Svarvars.

Aktia: Det är inte banken som ska hantera sedlar och mynt

Oscar Taimitarha är regiondirektör för Helsingfors och Vanda på Aktia. Han betonar att företaget Loomis som har specialiserat sig på att hantera kontanter är bättre på det än Aktia själv.

- Att räkna pengar är ett eget nischkunnande med egna säkerhetsarrangemang och maskiner. Loomis hämtar pengarna i säkerhetspåsar och räknar dem med liknande maskiner som används av Finlands bank. Med maskinerna hittar man bland annat förfalskningar. Bankerna använder dem också för sina egna medel.

Oscar Taimitarha på Aktia.

Enligt Oscar Taimitarha är det inte mera bankerna som ska hantera kontanter.

- Bankernas roll har förändrats. De är allt mer ställen där man sköter placeringar och får ekonomisk rådgivning. I bakgrunden ser banken till att betalningstrafiken mellan banker och till utlandet löper.

Men när det gäller kontanthanteringen finns det nu andra företag som är specialiserade på det, säger Taimitarha.

”Många äldre har inte ens bankkort”

Tom Svarvars tycker inte att det är bankens uppgift att styra enskilda människors beteende.

- Kanske bankerna tycker att det är gammalmodigt att använda kontanter, men det tycker ju inte alla människor. Många äldre kan inte använda dator och har inte ens ett bankkort. Det är diskriminerande att bankerna tar bort sådana här tjänster.

Svarvars säger att var och en ska få avgöra själv om han eller hon vill betala med kontanter eller på något annat sätt.

Men Oscar Taimitarha motiverar de högre avgifterna med att hanteringen av sedlar och slantar blir dyrare när mängden pengar minskar.

- Oberoende av vem som hanterar kontanterna uppstår det kostnader. Därför är det en tjänst som prissätts. På samma sätt som Loomis nu tar betalt för att hantera kontanterna har bankerna också haft kostnader för det. Också på de få kontor där man ännu de senaste åren har räknat pengar har det varit ett tidskrävande arbete.

"Pengarna ska synas på kontot genast"

Taimitarha betonar också att Loomis betalar in pengarna på företagens konton inom några bankdagar. Det övertygar inte Tom Svarvars.

- Jag vill ju inte vara bank åt banken. Det är ju kärvt i dagens läge. Man vill ha sina pengar på kontot snabbt så att man kan omsätta dem. Alla som driver en rörelse har ju kostnader. Pengarna ska synas på kontot vid insättningstillfället. Man har ju räkningar som ska betalas.

Nordea debiterar mer än Aktia

Det är inte bara Aktia som tar betalt av småföretagare som vill lägga in sin handkassa på kontot. Den företagare som för sina kontanter till en kontantautomat på Nordea får sina pengar på kontot genast, men betalar också 2,50 euro varje gång och 0,75 procent av insättningens värde.

För större kunder erbjuder Nordea nattfack för fem euro i månaden, förutom en avgift på 2,50 per deposition och en kostnad på 4 cent per sedel och 5 cent per mynt.

OP har höga avgifter

OP:s företagsbank räknar ut avgifterna skilt för varje kund. Men OP använder också kontanthanteringsbolag och utgår från de räkningar de skriver ut.

Till exempel ett litet apotek som lämnar in sina kontanter i ett nattfack 2-3 gånger per månad betalar cirka 70 euro per månad till OP.

En butik som lämnar pengar i nattfacket fyra gånger per månad och växlar pengar några gånger betalar 100 euro.

I vissa fall kan OP:s kunder också deponera pengar via en automat. Det kostar 2,50 euro per gång och 0,3 procent av sedlarnas värde och 2 procent av myntens värde.

Kvevlax sparbank tar emot kontanter gratis

Den bank som Tom Svarvars går över till är Kvevlax sparbank. Det är en liten självständig sparbank med några kontor i Österbotten.

- I Kvevlax sparbank får jag bra personlig service. De tillhandahåller till och med valuta vilket de andra bankerna backar ifrån, säger Svarvars.

Peter Finne.
Bild: Yle/Filippa Sundlin

Kevlax sparbank tar emot kontanter på kontoret och räknar dem utan avgifter. De företagare som hinner lämna in sina pengar till Kvevlax sparbank innan klockan två på eftermiddagen får pengarna på eget konto samma dag. De som hämtar in dem efter det får vänta till nästa dag.

- Vi är ju en bank och vi hanterar pengar. Vi har kassatjänster precis som bankerna hade förr i tiden. När banken är öppen får man komma in med sina kontanter, säger Peter Finne som är vd för Kvevlax sparbank.

OP vill helst inte hantera kontanter alls

Det går helt emot Aktias syn på bankverksamhet. Oscar Taimitarha kan inte tänka sig att bankerna skulle fortsätta som tidigare, och lägga in pengarna på konto som en del av den service som man får som kund i banken.

- Teoretiskt kan man tänka att bankerna skulle syssla med det i större skala, men det skulle bara leda till motsvarande kostnader i banken som hos Loomis. Det skulle knappast vara ett effektivt alternativ. Varken för företagaren eller någon annan.

Heikki Peltola är chef banktjänster som riktar sig till små och medelstora företag på OP:s företagsbank. Han säger att de stora bankerna har minskat på hanteringen av pengar på grund av att både transporterna och säkerheten kostar för mycket.

I själva verket vill de helst inte hantera kontanter alls.

Kvevlax ägare har lägre vinstkrav

Men lilla Kvevlax sparbank lider inte av samma problem som OP, Aktia och Nordea.

- Sparbankerna är ju speciella i det hänseendet att vi inte har aktieägare som kräver lika stora dividender och hög avkastning på sina placeringar som de större bankerna. Vi är ju förstås ett affärsföretag och vi måste göra vinst för att kunna ha tillräckligt med kapital i vår balans, men vi behöver inte maximera vinsten utan vi kan ha en lägre nivå, säger Peter Finne.

Mobil service kräver resurser

Stora banker som Nordea motiverar ofta sina inbesparingar med att pengarna behövs för att utveckla framtidens banktjänster på mobilen. Frågan är om en liten generös sparbank som Kvevlax kan hänga med i den utvecklingen.

- Vi är också verksamma inom digitala tjänster. Vi är helt överens om att hanteringen av kontanter och antalet kunder som behöver kassatjänster minskar. Vi är också medvetna om att framtiden ligger i mobila tjänster. Men hanteringen av kontanter kommer inte att försvinna över en natt. Det rör sig fortfarande en hel del kontanter i samhället, säger Finne.

Personlig service ger nöjdare kunder

Den här strategin har gett Kvevlax sparbank nya kunder som söker bättre service.

- Jo. Vi får nya kunder som hänvisar till att de får lämna in dagskassan till kontoret.

Peter Finne hänvisar också till de oberoende undersökningar som görs av svenskägda EPSI Rating Group. De mäter hur nöjda kunderna är med servicen i sin bank.

- Den visar ju att de små bankerna har de nöjdaste kunderna.

Små lokala andelsbanker har de högsta poängen tätt följda av små sparbanker som Kvevlax sparbank. Mest missnöjda är Nordeas kunder.

”Små banker har en nisch”

- Vi tror att det finns en nisch för den typ av lättillgängliga banktjänster som vi erbjuder. Kunderna kan ringa direkt till våra kontor och få tag på den bankfunktionär de vill nå. Man når till och med till vd:n. Jag svarar direkt, lovar Peter Finne.

Samtidigt har stora banker skalfördelar som gör det möjligt för dem att erbjuda bättre digital service än små banker.

- Det är klart att de stora bankerna har en fördel i och med att de har betydligt mera resurser att ta fram nya tjänster. Vi försöker ändå hålla jämn takt och kommer efter så fort vi hinner, säger Peter Finne.

Diskussion om artikeln