Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den frigivna soldaten Bowe Bergdahl undviker fängelsestraff men förlorar militärgrad

Från 2017
Bowe Bergdahl (till vänster)
Bildtext Bowe Bergdahl (till vänster)
Bild: AFP / Lehtikuva

Den amerikanske soldaten Bowe Bergdahl, som i flera år hölls gisslan av talibaner, undviker fängelsestraff.

Enligt Pentagon dömdes Bergdahl till ett bötesstraff på 10 000 dollar. Han förlorar dessutom sin militärgrad som sergeant.

Bowe Bergdahl, 31, försvann från sin militärbas i Afghanistan sommaren 2009 under oklara omständigheter. Veterligen togs han till fånga av talibaner efter att han frivilligt lämnat sin post.

Bergdahl var talibanernas fånge i fem år. Han frigavs i en fångutväxling år 2014.

Bowe Bergdahl och Brig. Gen. Rick Mustion 7.6.2014. Bowe Bergdahl frigavs av talibanerna den 31 maj 2014 efter fem års fångenskap i Afghanistan.
Bildtext Bowe Bergdahl och Brig. Gen. Rick Mustion 7.6.2014. Bowe Bergdahl frigavs av talibanerna den 31 maj 2014 efter fem års fångenskap i Afghanistan.
Bild: EPA/US ARMY / HANDOUT

Bytet av Bergdahl mot fem Guantanamofångar väckte en het debatt i USA.

En del av de soldater som tjänstgjorde med Bergdahl har till och med kallat honom för desertör. Man har hävdat att han lämnade kvar sina vapen och försvann på eget bevåg.

Republikanerna anklagade dåvarande president Barack Obama för att vara terroristerna till lags.

President Donald Trump har kallat Bergdahl förrädare, och sade under sin presidentkampanj i fjol att Bergdahl förtjänar dödsstraff för att ha lämnat sin post i ett krigsområde.

(FNB, Yle)

Bowe Bergdahl friges

Obama avfärdar Bergdahl-kritik

President Barack Obama tillbakavisar den kritik som riktats mot den fångutväxling som ledde till att den amerikanske soldaten Bowe Bergdahl frigavs i lördags.

Diskussion om artikeln