Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bortgångne Alaja hedrades – fick pris för sitt jobb för finländsk fotboll

Från 2017
Pertti Alaja säger att man ska fundera på saken.
Bildtext Pertti Alaja jobbade som Bollförbundets ordförande mellan 2012 och 2017.
Bild: All Over Press

Pertti Alaja fick sitt erkännande vid en fotbollsgala. Han fick både hederspris och valdes in i den finländska fotbollens Hall of Fame.

Bollförbundets förre ordförande Pertti Alaja gick bort i augusti. För ett knappt år sedan kom det fram att Alaja hade cancer och till slut gick hans liv inte att rädda.

Efter dödsfallet lever Alajas minne fortfarande vidare i finländsk fotboll. I går hedrades han med det årliga Captain’s Ball-priset vid en inhemsk fotbollsgala. Priset, som delades ut för sextonde gången, går till en person som har gjort mycket för finländsk fotboll i positiv anda.

Dessutom valdes Alaja in i den finländska fotbollens Hall of Fame.

Alaja fungerade som Bollförbundets ordförande mellan 2012 och 2017. Under 1990-talet var han förbundets generalsekreterare och mellan 2004 och 2006 jobbade han som viceordförande. Som spelare vann han finländskt mästerskap 1973 i HJK. Under spelarkarriären gjorde han också säsonger i Danmark, Kanada och Sverige.

Eija Ajala, Erkki Alaja.
Bildtext Frun Eija Alaja och brodern Erkki Alaja tog emot Pertti Alajas pris.
Bild: Lehtikuva

Kuikka årets damspelare

Under galan premierades även spelare i olika kategorier och åldrar.

Natalia Kuikka valdes till årets damspelare. Kuikka, som spelade nittio minuter som mittback när Finland inledde VM-kvalet med en 1–0-seger mot Serbien, håller just nu till i Florida State University.

”Hon har spelat på internationell toppnivå i varje landskamp och spelat en stor roll i sitt lag i USA. Hon är ovanligt mångsidig och kan spela på många positioner”, lyder motiveringen.

Årets herrspelare valdes redan i somras för att ligga i takt med den europeiska klubblagssäsongen. Då fick Frankfurtmålvakten Lukas Hradecky pris.

Årets spelare i de inhemska högstaserierna blev Anna Auvinen (FC Honka) och Filip Valencic (HJK). Man utsåg även den bäste spelaren på varje position i herrligan. Där sopade inte helt oväntat överlägsna mästaren HJK bordet.

Målvakt: Aleksandr Vasjutin, FC Lahti
Back: Juha Pirinen, HJK
Mittfältare: Anthony Annan, HJK
Anfallare: Filip Valencic, HJK
Tränare: Mika Lehkosuo, HJK

Diskussion om artikeln