Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Libanons premiärminister Saad Hariri avgår - "rädd för mitt liv"

Från 2017
Uppdaterad 04.11.2017 15:10.
Libanons premiärminister Saad Hariri avgår mindre än ett år efter att han tillträdde
Bildtext Libanons premiärminister Saad Hariri avgår mindre än ett år efter att han tillträdde
Bild: EPA-EFE/KATIA CHRISTODOULOU

Libanons premiärminister Saad al-Hariri har beslutat att avgå mindre än ett år efter att han tillträdde.

Hariri sade i ett överraskande tv-sänt avskedstal från Saudiarabien, att det politiska klimatet i Libanon påminner honom om det då hans far, premiärminister Rafiq al-Hariri mördades på öppen gata i Beirut år 2005.

Hariri säger att han har en känsla av att det finns planer på att mörda även honom och han kritiserade både Iran och dess bundsförvant, den shiamuslimska Hizbollahrörelsen i hårda ordalag.

- Vi lever i ett klimat som liknar atmosfären som rådde före mordet på martyren Rafiq al-Hariri. Jag har haft en känsla av hemliga planer mot mitt liv, sade Hariri.

Både Syrien och Hizbollah har misstänkts för inblandning i mordet på Rafiq al-Hariri, men ingen har ännu dömts för den förödande bombattacken i centrum av Beirut år 2005, som tog hans liv.

För närvarande pågår en rättegång i FN-tribunalen i Haag mot misstänkta syrier och Hizbollah-medlemmar som inte är närvarande vid rättegången.

Rafik Hariri mördades i en bombattack i Beirut år 2005
Bildtext Rafik Hariri mördades i en bombattack i Beirut år 2005

Efter mordet på fadern övertog sunnimuslimska Saad Hariri ledarskapet för den anti-syriska 14 mars-alliansen som dominerar Libanons regering.

Regeringen består av 30 ministrar, bland dem även medlemmar av Hizbollah som numera dominerar libanesisk politik med hjälp av sina allierade.

Saad al-Hariri har levt största delen av sin tid som premiärminister i landsflykt i Frankrike och Saudiarabien.

Familjen Hariri hör till de rikaste i Libanon tack vare väldiga byggprojekt runt omkring Mellanöstern, särskilt i Saudiarabien.

Saad al-Hariri meddelade om sin överraskande avgång under ett besök i Saudiarabien
Bildtext Saad al-Hariri meddelade om sin överraskande avgång under ett besök i Saudiarabien
Bild: EPA-EFE/DALATI NOHRA

Spänt, polariserat läge i Libanon

Beskedet om hans avgång kommer i ett svårt läge. Inget annat land har påverkats av kriget i Syrien så mycket som grannlandet Libanon.

Saudiarabien är familjen Hariris främsta bundsförvant medan Hizbollah stöds av både Syrien och Iran.

Hariri gjorde hårda utfall mot både Iran och Hizbollah i sitt tal där han anklagade dem för att blanda sig i ( de sunnimuslimska) arabländernas angelägenheter.

- Irans arm i regionen kommer att skäras av och den ondska som det sprider kommer att slå tillbaka mot landet självt, försäkrade Hariri.

Hizbollahs stöd för både Syrien och Iran har för sin del försatt Libanon "i stormens öga" som han uttryckte det.

- Hizbollah har under gångna årtionden haft möjlighet att skapa status quo i Libanon genom sina vapen som har riktats mor syrier och libaneser, sade den avgående premiärministern.

Diskussion om artikeln