Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Forssell besviken efter kvalet: ”Alla spelare får se sig själva i spegeln”

Från 2017
Mikael Forssell kämpar om bollen.
Bildtext Mikael Forssell och Helsingfors IFK degraderas.
Bild: Lehtikuva

Många individuella misstag under säsongen kostade HIFK ligaplatsen anser veterananfallaren Mikael Forssell. Kvalmatcherna mot Honka var bara den sista spiken i kistan under en tung säsong.

HIFK höll sig kvar i fotbollsligan i tre säsonger men nästa vår väntar division 1. Laget fick ge sig mot FC Honka i ligakvalet och tar hissen neråt i seriesystemet.

Den andra kvalmatchen slutade oavgjort 1–1 men Honka tar ligaplatsen tack vare bortamålsregeln.

– Det är en stor besvikelse. Vi gav allt men den största skadan skedde tidigare under säsongen. Det här var bara körsbäret på kakan att vi inte vann i dag, säger Mikael Forssell till Yle Sporten.


Vad är det största problemet ni haft?

– Individuella misstag under säsongen har kostat väldigt många poäng, där får alla spelare se sig själva i spegeln. Vi har också spelat lite för passivt och släppt in för många lätta mål. Därför är vi i den här situationen.

– Honka var bra organiserat och hade ett klart spelsystem som man också trodde på. De fick priset, säger Forssell.

”Tar ett år i taget”

Mikael Forssell kritade i våras på för ett år med HIFK. Om och var karriären fortsätter nästa säsong är fortfarande öppet.

– Vi får se vad som händer. Jag tar ett år i taget. Jag älskar att spela och det har varit roligt att göra mål. Det här var en stor besvikelse och det känns jätte tungt, säger han.

HIFK:s tidigare vd René Österman är säker på att laget kommer att komma igen i framtiden.

– Nu åker man hem och slickar såren. Om några veckor drar styrelsen upp planerna för framtiden, i första hand för division 1. Vi har haft en plan B om vi faller.

– Vi behöver ett starkare finansiellt fundament för att kunna spela och behålla ligaplatsen. Ligan blir fattigare då vi nu försvinner. Det ska inte ta 43 år innan vi kommer tillbaka, säger han till Yle Sporten.

Rene Österman, VD HIFK fotboll
Bildtext René Österman.
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

Diskussion om artikeln