Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hundratals har räddats på Medelhavet de senaste dygnen

Från 2017
Räddade flyktinagr och migranter anländer till lesbos - Spela upp på Arenan

Över 700 migranter och flyktingar har räddats i olika operationer på Medelhavet under fredagen och lördagen. Samtidigt har åtminstone 23 drunknat.

Över hundra migranter och flyktingar har anlänt till den grekiska ön Lesbos sedan fredagskvällen.

En båt som tillhör den europeiska gränsmyndigheten Frontex räddade 49 migranter sent på fredag kväll och förde dem till en hamn på Lesbos.

En kvinna gråter ombord på ett av den italienska kustbevakningens räddningsfartyg.
Bildtext En kvinna gråter ombord på ett av den italienska kustbevakningens räddningsfartyg.

På lördagsmorgonen räddades ytterligare 77 migranter av frivilliga räddningsarbetare och fördes till Lesbos. Migranterna transporterades till UNHCR:s flyktingläger på ön.

Lesbos är just nu en av de mest överbefolkade öarna i den grekiska skärgården. Enligt den grekiska regeringens uppgifter finns det för tillfället närmare 8 000 flyktingar och migranter på ön. Lesbos har kapacitet att inhysa omkring 3 300 personer.

Tiotals drunknade

Under fredagen räddades över 700 människor på olika håll i Medelhavet. Det spanska fartyget Cantabria lyckades räddade 402 personer under en rad operationer.

Samtidigt hittades 23 omkomna människor ombord på en översvämmad gummibåt. 64 överlevande kunde räddas från båten.

En liksäck med en död migrant bärs i land av den italienska kustbevakningen.
Bildtext En liksäck med en död migrant bärs i land av den italienska kustbevakningen.

- Ännu en tuff dag på Medelhavet när olika aktörer, en del till sjöss och andra i luften, med olika uniformer, mål och förmågor, har visat att de vill rädda människoliv ute på havet, skrev från EU:s insats på Medelhavet på Facebook.

Färre flyr över Medelhavet

Italienska myndigheter säger att över 111 000 människor har kommit till Italien över Medelhavet hittills i år. Det är 30 procent färre än under samma period i fjol.

Den internationella flyktingorganisationen IMO säger att sammanlagt 150 000 människor har kommit till Europa över Medelhavet i år. Åtminstone 2 826 personer har drunknat på vägen.

Diskussion om artikeln