Elva korruptionsmisstänkta prinsar greps i Saudiarabien - saudiaktier drabbas världen över
Åtminstone elva prinsar, fyra sittande ministrar och nästan fyrtio tidigare ministrar , ämbetsmän och affärsmän har gripits i en ny kampanj mot korruption som leds av den 32 år gamla kronprinsen Mohammed bin Salman, som i folkmun ofta kallas MSB.
Två av de gripna prinsarna är söner till den forne kung Abdullah.
Prins Miteb bin Abullah som har lett Nationalgardet, avskedades i natt medan hans bror Turki bin Abdullah har varit guvernör i huvudstaden Riyadh.
Beskedet om arresteringsvågen kom via tv-kanalen Al Arabiya, som betraktas som kungarikets officiella språkrör.
Hotell Ritz Carlton i huvudstaden Riyadh som betraktas som ett kungligt hotell, evakuerades under lördagen.
Det ledde genast till rykten om att hotellet kommer att användas som "ett gyllene fängelse" för medlemmar av den kunglige familjen.
Aktiekurser sjunker
Den överraskande nyheten har också påverkat aktiekurser världen över. Aktier som ägs av Saudiarabien eller av medlemmar av misstänkta medlemmar av kungahuset började genast sjunka i länderna vid Persiska viken.
Analytiker väntar sig att oron på marknaden också påverkar kurser då världens börser öppnar på måndag.
Det gäller särskilt bolag som ägs av den gripna miljardären prins Alwaleed bin Talal.
Marknaden oroas av instabilitet om de gripna eller investerare med kontakter till dem, börjar göra sig av med sina tillgångar.
- Vidden av dessa gripanden har inget motstycke i Saudiarabiens historia. Gripandet av prins Alwaleed bin Talal kommer att sända chockvågor både inrikes och internationellt, säger Kristian Ulrichsen vid Rice University till nyhetsbyrån AP
"Den knasiga prinsen"
Många av de gripna, såsom Alwaleed bin Talal, har betydande investeringar både i USA och i Västeuropa.
Prinsen har bland annat investerat i storbolagen News Corp, Citigroup, Apple, Twitter och hotellkedjan Four Seasons via sitt holdingbolag Kingdom Holding.
Den gripne prinsen, som har hållit relativt hög profil, kontrollerar också populära satellitkanaler i Mellanöstern och han är känd för att ha förespråkat större rättigheter för kvinnor i Saudiarabien.
Han var också inblandad i en Twittertwist med president Donald Trump år 2015 då han och en grupp investerare köpte Plaza Hotel i New York som ägdes av Trump. Prinsen köpte också en en lyxjakt av Trump.
Trump som då var presidentkandidat, skrev bland annat att "den knasiga prinsen vill kontrollera våra amerikanska politiker med pappas pengar. Kan inte göra det när jag blir vald år 2016."
Politiskt motiverat?
Kronprins Mohammed bin Salman beordrade tillslagen mot de misstänkta bara några timmar efter att han hade bildat en ny antikorruptionskommitté under sin egen ledning.
Kommittén har rätt att utreda, arrestera och frysa tillgångarna för vem som helst som misstänkts för korruption.
Det var denna kommitté som formell beslöt att gripa misstänkta prinsar och ministrar. Samtidigt avsattes också cheferna för det nationella gardet och flottan.
Tills vidare har kommittén inte lagt fram detaljerade anklagelser men medier i Saudiarabien har välkomnat nyheten som ett tecken på att den utlovade korruptionen tas på allvar.
Palatsintriger
Den nya kommittén har förbluffande stor makt, vilket tyder på att den enväldiga 81-årige kung Salman har gett sin välsignelse.
Kronprinsen som är Salmans favoritson verkar ha kungens fulla stöd i utrensningskampanjen som alltså främst riktar sig mot framstående medlemmar av det kungliga huset.
Saudiarabien har aldrig upplevt något liknande eftersom prinsar länge har betraktats som oangripbara.
Landets finansministerium säger i ett uttalande att "det här öppnar en nye era av transparens och ansvarsskyldighet"
Kronprinsen allt mäktigare
Kronprinsen är sedan tidigare även världens yngsta försvarsminister, förste biträdande premiärminister och ordförande för det mäktiga Rådet för ekonomisk utveckling.
Han har också stärkt sitt grepp om kungarikets säkerhetsapparat sedan han utsågs till kronprins i juni i år.
Kungen beslöt plötsligt att åsidosätta den dåvarande kronprinsen Muhammad bin Nayef, kungens brorson den nuvarande kronprinsens kusin som då var inrikesminister.
Kronprinsen meddelade nyligen att han vill modernisera Saudiarabien, både vad gäller ekonomi, socialpolitik och religion.
Han tycks åtnjuta stort stöd bland yngre saudier men det finns också ett utbrett motstånd mot honom bland folk som anser att han är allt för oerfaren och respektlös mot äldre
Han har också fått kritik för dumdristiga beslut, såsom det pågående kriget mot Jemen som han leder i egenskap av försvarsminister.
Källor: Reuters, AP, New York Times, Al Arabiya