Koreansk oro inför Trumps besök - Nordkorea varnar medan sydkoreaner protesterar
Nordkorea varnar president Donald Trump för att fälla obetänksamma yttranden under sin nio dagar långa asiatiska rundresa då han också besöker Sydkorea och Kina.
Trumps resa domineras av kärnvapenhotet från Nordkorea vilket märktes genast på söndag då Trump anlände till Japan.
- Ingen, ingen diktator, regim eller nation ska underskatta amerikansk beslutsamhet, sade Trump med eftertryck i ett tal på Yokota flygbasen väst om Tokyo.
På flyget till Japan sade Trump att han sannolikt också kommer att träffa Rysslands president Vladimir Putin för att diskutera påtryckningar mot Nordkorea.
- Vi behöver Putins hjälp med Nordkorea, sade Trump.
Ryssland har svarat med att man nog gärna diskuterar Nordkorea men att man inte vill delta i aggressiva aktioner tillsammans med USA eller dess allierade.
Nordkorea oroar sig för amerikanska provokationer
Nordkoreanska medier har så gott som dagligen öst förolämpningar och hot mot Trump i sedvanliga trotsiga ordalag.
Nordkoreanerna känner sig särskilt hotade just nu eftersom amerikanska kärnvapenbestyckade bombplan har övat flygattacker vid den spända gränsen mellan Syd- och Nordkorea.
- Verkligheten visar klart att de gangsterliknande amerikanska imperialisterna är de som förvärrar läget och som försöker utlösa kärnvapenkrig, skrev den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA på lördagen.
USA har samtidigt förflyttat tre hangarfartyg med varsin eskader till farvatten nära Nordkorea för militärövningar
USS Ronald Reagan, USS Nimitz och USS Theodore Roosevelt samt tiotals eskorterande fartyg befinner sig nu samtidigt i nordvästra Stilla havet, vilket inte har skett på över ett årtionde.
Trumps beslöt samtidigt att följa sydkoreanska råd om att inte besöka den demilitariserade zonen eller stilleståndsbyn Panmunjom vid den nordkoreanska gränsen så som flera av hans föregångare har gjort.
USA har fortfarande nästan 30 000 soldater i Sydkorea, de flesta kring Seoul som ligger endast några tiotal kilometer från gränsen.
Demonstrationer i Sydkorea
I Sydkorea demonstrerade upp till 5 000 sydkoreanska fredsaktivister på söndagen mot Trumps förestående besök på tisdag och onsdag.
- Vi motsätter oss krig! Förhandla om fred!" skranderade demonstranterna i Seoul och viftade med banderoller och ballonger med texter som "Fred, inte krig" och "Vi vill ha fred".
Många demonstranter kritiserade både Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un för att de ha ökat risken för den katatsrofal konflikt på den koreanska halvön.
- Trump och Kim använder det nuvarande militära dödläget för egen politisk vinning, medan vi sydkoreaner darrar av rädsla för krig!, sade en aktivist i ett tal.
En mamma vars son som bäst utför sin två år långa obligatoriska värnplikt anklagade Trump för att riskera sonens liv.
- Mitt hjärta bankar vid varje ord som Trump säger om Nordkorea, säger mamman.
Trump är impopulär världen över men i få länder är han så avskydd som i Sydkorea enligt opinionsmätningar.
Nordkorea utför missiltest?
Både amerikanska och sydkoreanska militärexperter oroar sig för att Nordkorea försöker provocera Trump med ett nytt missiltest eller till och med ett kärnvapentest under presidentens besök.
Sydkoreanska underrättelsekällor har upptäckt ny, febril aktivitet vid en missilbas som ofta har använts för missiltest över Japanska havet som koreanerna kallar Östra havet.
Nordkoreanerna har inte testat missiler sedan september och det är fullt möjligt att det är dags igen.
USA lär ha förberett sig inför en sådan möjlighet och Trumps närmaste säkerhetspolitiska rådgivare finns till hands för att se till att impulsive Trump inte överreagerar på nya provokationer.
Diplomatiska trevare
Utrikeminister Rex Tillerson har också fortsatt med sina diplomatiska trevare till Nordkorea trots Trumps Twitteruttalanden om att det inte lönar sig.
Tillerson säger sig vara mån om att upprätthålla direkta kontakter med nordkoreanska diplomater i New York, som förhoppningsvis kunde leda till regelrätta förhandlingar mellan länderna.
Även Sydkoreas president Moon Jae In hoppas att Trump börjar kommunicera direkt med Nordkorea för att minska spänningen.
- Sydkoreanerna har uppmuntrat förhandlingar på hög nivå, men Trumps administration vill först försäkra sig om att de får en positiv reaktion från Nordkorea, säger säkerhetsexperten Patrick Cronin vid forskningsinstitutet New American Security.