Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Elever fick sms sent på kvällen och långa kramar - Läraren: Jag är missförstådd

Från 2017
Uppdaterad 05.11.2017 19:56.
Kallion lukio
Bildtext Kallion Lukio i Helsingfors.
Bild: Lehtikuva

En trakasserianklagad manlig lektor i teater på Helsingforsgymnasiet Kallion Lukio bestrider att han skulle ha trakasserat elever under övningar och repetitioner.

- I den där typen av övningar förekommer mycket intensiva situationer, och det är helt förståeligt att de kan missförstås, säger mannen till FNB.

Läraren säger att hans pedagogiska metoder för 15-20 år sedan var aggressiva, men att det handlade om att ta fram en stark framställning.

- I början av min karriär var min yrkesskicklighet på den punkten inte speciellt stor.

Elever fick sms sent på kvällen och långa kramar

Flera tidigare elever på skolan har berättat för FNB om sexuellt färgade övningar och repetitioner som pågått också under de senaste åren, och där läraren hade gjort närmanden mot dem.

Läraren säger att hans "provokativa beteende" tog slut för 15-20 år sedan.

Närbild av en smarttelefon.
Bild: Minna Almark / Yle

En del elever säger dessutom att läraren uppmärksammat dem med till exempel sms sent på kvällen och långa kramar.

En elev säger att läraren följde efter henne i närheten av skolan.

- [De här anklagelserna] kan jag inte förstå, säger läraren.

Bestrider du att något sådant här skulle ha skett?

- Inget med ett sådant syfte som här framställs har skett.

Läraren säger att han en gång skickade en elev ett sms vid 23-tiden. Eleven var kontaktperson för en produktion och sms:et handlat enligt honom om att han var nöjd med hur produktionen framskridit.

Den trakasserianklagade läraren är nu avstängd

Mervi Willman, som är chef för gymnasieutbildningen vid Helsingfors stad, säger att staden tänker be polisen utreda vad som skett vid gymnasiet Kallion Lukio.

- Frågan måste utan vidare utredas. Det handlar om så allvarliga anklagelser, säger Willman till FNB.

Barn kan inte förväntas stoppa trakasserier

Professor emerita i kriminanalrätt, Terttu Utriainen, har på begäran av FNB bekantat sig med fallet Kallion lukio.

Hon säger att fallet straffrättsligt kan ha drag av till exempel tvingande till sexuell gärning.

- Bevisfrågan i sådana här fall är problematisk.

Utriainen anser att det snarare handlar om huruvida de pedagogiska metoderna varit sakliga och att det därmed är fråga om arbetsgivarens ansvar.

- Det handlar om huruvida man kan utnyttja unga människor under konstens och undervisningens täckmantel. Främst är det i det här fallet sannolikt frågan om osakligt och oprofessionellt beteende.

Professorn i arbetsrätt vid Åbo universitet, Seppo Koskinen säger att arbetsgivaren absolut ska ingripa om en lärare utnyttjar osakliga pedagogiska metoder och trakasserar sina elever.

- Arbetsgivaren är skyldig att omedelbart ta till säkringsåtgärder. Själv har jag jämfört sådana här misstankar mot en lärare med en farlig maskin. Man måste stoppa verksamheten, säger Koskinen.

Om det osakliga beteendet inte upphör innebär det att arbetsgivarens förebyggande åtgärder inte är tillräckliga, säger Koskinen.

- För arbetsgivarens del kan det handla om ett arbetarskyddsbrott om den anställde gör sig skyldig till trakasserier och arbetsgivaren är medveten om det.

Hur skulle en ung människa kunna veta vad som är en korrekt pedagogisk metod?

Koskinen säger att den vanligaste sanktionen i liknande fall är böter. Dessutom påverkar offrets ålder; minderårig eller inte.

- I sådana fall där offren är minderåriga tar man i hög mån i beaktande deras upplevelser. När man arbetar med barn är det viktigt att beakta hur barnet upplevt situationen, eftersom man inte kan förutsätta att barnen själva kan ingripa i det som sker.

Utriainen håller med.

- Hur skulle en ung människa kunna veta vad som är en korrekt pedagogisk metod?

(FNB)

(FNB)

Diskussion om artikeln