Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Elever vid Kallion lukio: Ångestfyllda och pinsamma situationer i undervisningen i många år

Från 2017
Uppdaterad 06.11.2017 10:49.
Text som skrivits av en elev i Kallion lukio.
Bildtext Text som skrivits av en elev i Kallion lukio.
Bild: Lehtikuva

Flera kvinnor som Finska Notisbyrån har talat med berättar om ångestfyllda och pinsamma situationer där en lektor vid det finskspråkiga elitgymnasiet Kallion lukio undervisade.

- Det började bara kännas som att läraren var förtjust i mig. Han kramade mig intensivt i skolkorridorerna och kom alldeles för nära intill. Det kändes ångestfullt eller pinsamt.

Så säger flera kvinnor som FNB talat med. "Han" har varit lektor i teater vid Kallion lukio i Helsingfors i årtionden och kvinnorna, hans tidigare elever, hörde till hans "favoriter".

Det är aderton elever och två lärare som har berättat för FNB om lärarens osakliga beteende från början av 2000-talet till i år.

Elever vittnar om underlig laddad stämning

En del av de intervjuade eleverna upplevde inga fysiska närmanden men nästan alla vittnade om en underlig, sexuellt laddad stämning i lärarens närhet.

De intervjuade anklagar inga andra lärare än mannen i fråga.

De intervjuade lärarna har inte varit ögonvittnen till närmandena men har hållit ett öga på flickorna på grund av trakasserianklagelserna mot honom.

Läraren själv medger för FNB att han agerat "provokativt" under övningssituationer för 15-20 år sedan men bestrider att han skulle ha trakasserat elever under repetitionerna eller utanför dem.

Pressade sig mot höfterna

Då Niina var 16 övertalade läraren henne att delta i en pjäs där även han själv hade en roll. Uppvärmningen bestod av bollspel där läraren ofta tog henne i sina armar.

Niina, precis som de andra kvinnorna som bara nämns med förnamn, heter egentligen något annat.

- På scenen hände det att han stod bakom mig när de andra var längre fram på scenen och lade sin hand mot min röv eller pressade sig mot mina höfter, berättar Niina.

I maskeringen bad läraren Niina sminka honom och använde det som svepskäl för att dra in henne mellan sina ben.

Niina började lida av panikattacker och gick senare i terapi för att behandla sina upplevelser.

"I missionärsställning under honom"

Enni, som då var 16 år, säger att läraren bad henne dricka kaffe med honom på tu man hand. Han berömde hennes ögon och hår och sms:ade henne långt in på natten.

Meddelandena handlade om hur begåvad han tyckte att hon var samt frågor om när de två kunde träffas igen.

Enni gick i Kallion lukio ungefär samtidigt som Niina.

- All sexuell beröring skedde på repetitionerna, inom fiktionen.

I sin dagbok skrev Enni:

- [Lärarerns namn] kramade mig hårt och olovligt länge.

Många av kvinnorna som FNB talat med säger att läraren själv ofta deltog i de fysiska övningarna. Improvisationsövningar kunde sluta i simulerade våldtäkter.

- Jag har ett minne av att jag ligger i missionärsställning under honom.

Enni berättar att en improvisationsövning gick ut på att en manlig elev höll fast henne framifrån medan läraren simulerade en våldtäkt bakifrån.

Läraren hade ett rykte om sig att vara en guru

Många tyckte att läraren inte gjorde något fel.

Läraren har rykte om sig att vara en guru och det sägs allmänt att hans elever kommer in på Teaterhögskolan. Det är den högsta drömmen för många elever som sökt sig till Kallion lukio för att förverkliga sina skådespelardrömmar.

Det förekom ändå att elever varnade varandra för läraren och många undvek att hamna i situationer där de skulle ha varit på tu man hand med honom.

Tema: Förföriska unga kvinnor och våldtäktsövningar

Läraren själv säger att han gjort våldtäktsövningen "kanske en gång".

- Och den gången spelade jag inte förövaren, säger han till FNB.

Trots det berättar tre kvinnor som gick i gymnasiet vid olika tidpunkter att de varit med om den.

Pjäserna behandlade inte våldtäkt, säger läraren till FNB. En annan lärare som jobbade på Kallion lukio på 2000-talet säger att det inte stämmer.

- Pjäserna hade upprepade gånger samma tema; förföriska unga kvinnor och våldtäkt.

Kvinnorna berättar också om personlig feedback i städskrubbar och "avslappnade ryggmassage" som läraren gett dem mitt under repetitionerna.

Ingen hjälp från rektorn

En del av de tidigare eleverna talade med rektorn om lärarens beteende, utan resultat. Jyrki Loima, som var rektor 2000-2001 ville i fredags inte kommentera saken utan hänvisade till allmän brådska.
Niina tog flera gånger upp problemet med dåvarande rektorn Helena Helenius-Lamminparras.

Helenius-Lamminparras säger att fallet diskuterades med lagavdelningen på Utbildningsstyrelsen men vill inte säga hur processen gick till.

- Frågan var mycket svårskött eftersom vi oftast inte fått några klara bud, säger Helenius-Lamminparras.

Kallion lukios nuvarande rektor Ari Mäkinen, som inledde sitt värv i början av året, säger att han inte tidigare hört om trakasserianklagelserna, men att frågan ska utredas.

Professorn i arbetsrätt vid Åbo universitet, Seppo Koskinen, säger att arbetsgivaren i liknande fall absolut ska ingripa i osakliga undervisningsmetoder och trakasserier som riktar sig mot elever.
Läraren själv säger att han aldrig fått någon officiell varning.
Han säger till FNB att han inte kan förstå anklagelserna om till exempel upprepade kramar från de senaste åren.
- Inget sådant har förekommit från min sida sedan ... det känns nog, jag tycker det är obegripligt. (FNB)

Fakta: Kallion lukio

  • Gymnasiet Kallion lukio i Berghäll i Helsingfors är ett av de populäraste i Finland. Specialgymnansiet fokuserar på uttrycksförmåga och har elever från alla håll i Finland.
  • Många framstående finländska skådespelare och musiker har gått i Kallion lukio.
  • Skolan har verkat på sin nuvarande plats sedan 1929.
  • FNB intervjuade 18 elever och två lärare om det osakliga beteendet lektorn i teater vid gymnasiet uppvisat från början av 2000-talet till i år. De intervjuade kvinnorna talar om en enda manlig lektor i teater.
  • Lektorn har skrivit en doktorsavhandling vid Teaterhögskolan. Materialet i den har han samlat in bland annat då han regisserat elever i Kallion lukio. Avhandlingen behandlar etik och bruk av fysiska övningsmetoder.

(FNB)

Diskussion om artikeln