Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Knus-Galán om nya jätteläckan: Svårare att gräva i än Panamadokumenten, det mesta otroligt tråkigt

Från 2017
Uppdaterad 06.11.2017 08:25.
Blond medelålders kvinna tittar in i kameran
Bildtext Minna Knus-Galán har som en av få finländare haft tillgång till Paradisdokumenten via den internationella organisationen för grävande journalister, ICIJ.
Bild: Yle/Parad Media

Yle-journalisten Minna Knus-Galán grävde i Paradisdokumenten i ett halvt år. Hon överraskades av att så många politiker igen visar sig ha kopplingar till skatteparadis.

På söndag kväll briserade nyheten om Paradisdokumenten världen över. Dokumenten, som har läckts från advokatbyrån Appleby, avslöjar bland annat att tre ministrar i Trumps administration och den kanadensiska premiärministern Justin Trudeaus valfinansiär har kopplingar till skatteparadis.

– Omkring ett halvt år efter att Panamadokumenten publicerades i fjol våras fick tyska tidningen Süddeutsche Zeitung en ny enorm läcka. Läckan kom från advokatbyrån Appleby. Ganska snabbt insåg Süddeutsche Zeitung att materialet är så massivt att de tog kontakt med den internationella organisationen för grävande journalister, ICIJ, där jag är medlem och den vägen kom Yle med, säger Knus-Galán.

Finländare använder skatteparadis för misstänkt kriminell verksamhet

Hon har grävt i dokumenten i sex månader och hållit det hemligt till och med nu.

– Den här läckan har varit svårare att gräva i än Panamadokumenten. I materialet finns långa juridiska dokument. Det mesta är otroligt tråkigt. Det finns intressanta saker, men det har tagit otroligt lång tid.

Yle har i Paradisdokumenten hittat multinationella bolag som alla finländare känner till, hundratals finländare med kopplingar till skatteparadis och flera fall som visar hur finländare använder skatteparadis för misstänkt kriminell verksamhet.

Artiklar om det här kommer att publiceras under den närmaste veckan.

"Med finns presidenter, kungligheter, statsministrar och finansministrar"

Knus-Galán säger att hon överraskades av antalet politiker som hittas i det läckta materialet.

– Det överraskade mig att det igen finns över 120 internationella politiker i det här materialet. Den här gången handlar det om höga profiler. Med finns presidenter, kungligheter, statsminstrar och finansministrar.

– Det blir ett svårt problem då det är politikerna som ska lagstifta om vi vill få bukt med skatteparadis och de problem som de leder till. Om vi har så här stort gäng med politiker med egna kopplingar och som samtidigt har makten att ändra det här kan man fråga sig om det kommer att vara möjligt, säger Knus-Galán.

"Läckor enda sättet att sticka hål på sekretessen"

Panamadokumenten fick flera konsekvenser. Bland annat avgick Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson kort efter att det blev känt att han hade varit delägare i ett skatteparadisbolag på Brittiska Jungfruöarna. Panamadokumenten ledde också till flera myndighetsutredningar om skattefusk och tillslag mot olika finansiella institutioner i Panama samt till en global debatt om skattesmitning med krav på skärpt lagstiftning.

Knus-Galán tror också att Paradisdokumenten kan få konsekvenser.

– EU har stiftat nya direktiv och den här sortens läckor gör en förändring. Det här är det enda sättet att sticka hål på den sekretess som omger skatteparadisbolagen, säger Knus-Galán.

Yle Nyheter: Paradisdokumenten - Spela upp på Arenan

Rättelse 6.11.2017 kl.8.25: Antalet internationella politiker som finns med ändrat från 140 till 120.

Diskussion om artikeln