Klimatmöte i Bonn: USA och deprimerande klimatfakta oroar världens länder
Världens länder samlas idag i Bonn i Tyskland för att diskutera klimatavtalet i Paris och dess fortsättning.
Mötet som pågår fram till den 17 november domineras av oron för hur USA:s nya hållning i klimatfrågor påverkar omvärlden.
President Donald Trump meddelade tidigare i år att USA drar sig ur klimatavtalet och att beslutet verkställs år 2020.
Eftersom Nicaragua nyligen anslöt sig till klimatavtalet så är USA och krigsdrabbade Syrien de enda länderna i världen som ställer sig utanför avtalet.
Klimatmötet i Bonn är ett så kallat arbetsmöte där man ska lägga grunden för ett regelverk som förhoppningsvis ska leda till så stora minskningar av växthusgasutsläpp att den framtida temperaturhöjningen inte överstiger två plusgrader.
Helst ska höjningen göra halt redan vid 1,5 plusgrader.
- Det ska inte fattas några avgörande beslut i Bonn, men det kan ändå bli ett svårt möte, säger Johanna Lissinger Peitz, en av EU:s chefsförhandlare.
USA oroar
Hon säger att den största utmaningen kan sammanfattas i ett enda ord: USA.
- Den amerikanska delegationen kommer att vara med i Bonn. Men det är svårt att förutsäga vad den nya amerikanska politiken kommer att innebära. Det är givetvis ett klart orosmoment, säger Johanna Lissinger Peitz.
Det står redan klart att det kommer att bli bekymmersamt med finansieringen av den gröna klimatfonden som ska hjälpa utvecklingsländerna med klimatanpassning i framtiden.
Trump har meddelat att USA inte tänker betala något till fonden i fortsättningen, vilket skapat ett stort hål i fondens planerade kassa.
De deltagande länderna skall också diskutera hur översynen av klimatavtalet skall fungera. Dessutom krävs ett fungerande system för hur ländernas utsläpp ska rapporteras.
Samtidigt pågår en fortgående dialog mellan länderna; den så kallade understödjande dialogen.
Dialogen skall fungera som en uppdatering om var länderna befinner sig i klimatarbetet.
- Vi står inför ett tufft val: antingen ökar vi våra ambitioner eller också lider vi av konsekvenserna
― Miljöminister Edgar Gutierrez Espeleta, Costa Rica
Dystra utsikter
Två år efter klimatkonferensen´i Paris har hoppfullheten som präglade klimatavtalet från Paris sviktat.
Inför mötet i Bonn har forskare lagt fram nya, deprimerande fakta.
Den meteorologiska världsorganisationen WMO uppger att halterna av drivhusgaser i atmosfären steg till rekordnivåer i fjol.
År 2016 var också det varmaste i mätningshistorian.
Erik Solheim, chefen för FN:s miljöprogram, säger att det finns en "katastrofal klyfta" mellan de löften som staterna gav i Paris och målsättningen att låta temperaturen höjas högst två Celsiusgrader.
- Vi står inför ett tufft val: antingen ökar vi våra ambitioner eller också lider vi av konsekvenserna, säger Costa Ricas miljöminister Edgar Gutierrez Espeleta.
När orkanerna härjade runt omkring USA i slutet av sommaren förstärktes farhågorna om hur klimatförändringen påverkar både rika och fattiga länder.
Enligt forskare är det säkert att olika slag av extrema väderförhållanden ökar till följd av klimatförändringen.
Påverkar ej Trump
Orkanerna och de omfattande skador som de orsakade verkar ändå inte ha påverkat Trump.
- Inga andra länder har hoppat på USA:s vagn, vilket man delvis kan se som en avvärjningsseger, säger forskaren Antto Vihma vid det Utrikespolitiska institutet.
Vihma anser att trumpismens frammarsch ändå försvårar de åtstramningar som krävs samt klimatfonden för de fattiga länder, som redan lider av klimatförändringen.
- Jag är nog mycket besviken.USA:s ändrade linje kom vid en mycket olämplig tidpunkt med tanke på avtalets genombrott, säger Vihma.
Det finns förhoppningar om att Kina kunde bli en ny motor för förändring efter att att USA drog sig ut. Men Kina har ännu mycket att jobba med hur det rapporterar om sina utsläpp anser Annto Vihma.
- Kina trummar ut att landet tar ledarskapet och fyller upp tomrummet. Om Kina verkligen tänker bli ledare, måste landet ännu ändra kurs, säger Vihma.
Fakta: Parisavtalet
Parisavtalet förhandlades fram i den franska huvudstaden i december år 2015 och avtalet ses som den hittills största framgången i de pågående klimatförhandlingarna.
Avtalet slår fast att den globala uppvärmningen ska begränsas till två grader Celsius, jämfört med genomsnittstemperaturen under förindustriell tid och att de globala utsläppen av växthusgaser snarast möjligt ska nå sin högsta nivå för att sedan minska.
Källor: Reuters, AFP, FNB- TT -Roland Johansson