Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Folktinget delar ut förtjänstmedaljer: Christina Helsing i Jakobstad är en av mottagarna

Från 2017
Uppdaterad 06.11.2017 08:52.
Christina Helsing i Jakobstad får folktingets förtjänstmedalj
Bildtext Christina Helsing i Jakobstad får folktingets förtjänstmedalj.
Bild: Yle/Kjell Vikman

Svenska dagen festligheterna firas i Jakobstad, Åbo och Helsingfors. Folktingets förtjänstmedaljer delas ut, sammanlagt fjorton stycken och dessutom tre förtjänstmedaljer i silver.

De österbottniska medaljörerna är: socialarbetaren Christina Helsing från Jakobstad, välfärdschef Tina Nylund i Nykarleby och i Vasa musikläraren Noomi Elfving och chefsöverläkaren Auvo Rauhala.

På plats i Jakobstad finns också Anders Wentin, tidigare rektor för Svenska privatskolan i Uleåborg. Wentin är en person som gjort mycket för svenskheten i Uleåborg.

Campus Allegro i Jakobstad
Bildtext Svenska dagen festen firas i Schaumansalen.
Bild: Yle/Kjell Vikman

Svenska dagen firandet sker på tre orter, Jakobstad, Åbo och Helsingfors. Bland annat ska 14 förtjänstmedaljer och tre medaljer i silver delas ut.

Socialarbetare Christina Helsing uppmärksammas

I folktingets motivering till förtjänstmedaljen för Christina Helsing heter det att hon under en lång tid har gjort en insats inom den sociala sektorn som kurator men också inom föreningslivet, liksom i kommunalpolitiken i Jakobstad.

Helsing har i olika sammanhang framhållit svenskans betydelse i landet.

- Jag blev så överraskad, det var knappt att jag förstod vad som menades när jag blev uppringd från Folktinget, samtidigt känner jag mig hedrad och blev jätteglad, säger Christina Helsing.

- Det känns viktigt att arbeta för svenskheten i det socialdemokratiska partiet. SFP vill framhäva sig som det enda partiet som arbetar för svenskheten men faktum är att utan stöd av de större partierna så vore svenskheten illa ute.

Diskussion om artikeln