Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tvåspråkiga poliser får jobb – men rekryteringen av svenskspråkiga studerande är en utmaning

Från 2017
Uppdaterad 06.11.2017 13:19.
Två poliser och en polishund har fått ner en man på golvet i Rewell Center i Vasa.
Bildtext 24.11 kan de som är intresserade av att bli poliser bekanta sig med arbetsuppgiften som hundförare vid polisstationen i Vasa.
Bild: Yle

Den svenskspråkiga polisutbildningen i Tammerfors har många sökande. Men då det drar ihop sig till test är det allt för få som verkligen dyker upp.

Kommissarie Mika Jylhä som ska börja utbilda poliser i Tammerfors säger att det är svårt att få ihop den kritiska mängd som behövs.

- Våra urval är ganska strikta så det är svårt att få ihop till en årskull med nya studerande.

Jylhä säger att tröskeln att söka till polishögskolan har blivit lägre i och med att det numera kan göras på nätet. Det gör att kanske fler än förut söker utan att ha tänkt igenom saken tillräckligt.

- Tidigare skulle man komma in till en polisstation och fylla i pappren och det var en viss tröskel. Man skulle ha motivationen på en viss nivå. Nu fyller man i det på datorn och så blir man kallad till det första skedet. När det sen är dags för tester och inträdesförhör hoppar man av.

Mika Jylhä
Bildtext Mika Jylhä.
Bild: Yle/Roger Källman

God arbetssituation för poliser

Följande svenskspråkiga utbildning skulle egentligen ha startat i januari 2018. Men på grund av allt för få lämpliga sökande sköts kursen upp till augusti 2018.

Mika Jylhä som har sitt ordinarie jobb vid polisen i Österbotten kommer att utbilda poliser i Tammerfors under en två års period. Han säger att arbetsmarknaden för poliser som kan svenska är mycket god.

- För tillfället skulle jag få anställa en svenskspråkig polis till Kristinestad om jag bara skulle hitta en. De finns inte på marknaden för tillfället. Så arbetsläget är gott framförallt för de tvåspråkiga.

Också med tanke på framtiden tror Jylhä att arbetssituationen för poliser är god. Många poliser går i pension inom en snar framtid.

- Nu när kursen blir uppskjuten gör det att när vi väl får ut tvåspråkiga poliser på marknaden går de åt. Läget har egentligen alltid varit rätt bra för tvåspråkiga poliser.

Rekryteringen är en utmaning

Den svenska polisverksamhetens framtid har nyligen diskuterats på polisbefälets årliga seminarium. Jylhä ser rekryteringen av nya studerande som den mest centrala utmaningen just nu.

Polishögskolan i sig är bra, modern och fungerande enligt Jylhä.

- På polisskolan finns det en enhet som enbart jobbar med rekryteringen. Den gör ett bra jobb. Men också distrikten runt om i landet måste bidra med sitt till rekryteringen.

Och det gör bland annat Österbottens polisinrättning den 22-23 november. Polishögskolan kommer då att vara synlig på Know How-mässan i Botniahallen i Korsholm tillsammans med polisen i Österbotten. Det hela kommer dessutom att resultera i en rekryteringsdag.

- Fredag 24.11 bjuder vi in de som är intresserade av polisyrket till Vasa huvudpolisstation. Där finns bland annat brottsutredare och hund-, bomb-, och skolpoliser som berättar om olika karriärmöjligheter inom branschen.

Diskussion om artikeln