Hälften av plankorsningarna i Raseborg har redan försvunnit
Det finns i dagens läge 17 plankorsningar i Raseborg. Tolv av dem saknar varningsanordningar. Sedan år 1997 har 17 plankorsningar tagits bort i Raseborg, visar Trafikverkets statistik.
Tekniska centralen i Raseborg kommer att kontakta Trafikverket för att föreslå att jobbet med att avlägsna farliga plankorsningar fortsätter i rask takt.
Sedan år 2004 har det inträffat 14 plankorsningsolyckor i Raseborg. Förutom Skogbyolyckan 26.10 som krävde fyra dödsoffer har två andra olyckor som krävt varsitt dödsoffer inträffat.
Det här skedde vid Albackavägen i Svedja år 2010 och i Invalsby nära Manngård år 2009. De här två plankorsningarna finns inte längre.
Nya underfarter i Manngård och Svedja
Fyra plankorsningar försvann i fjol då det byggdes en underfart under järnvägen i Manngård nära Mjölbolsta. Raseborgs stad deltog i finansieringen av bygget. Trafikverket stod för största delen av kostnaderna.
Tre plankorsningar försvann i Svedja då Trafikverket byggde två underfarter år 2013. Också här deltog Raseborgs stad i finansieringen.
Det finns fortfarande flera farliga plankorsningar kvar i Raseborg. I Dragsvik och i Leksvall krävde olyckor varsitt dödsoffer år 1999 och år 2000.
Billigast att avlägsna korsningen i Dragsvik
Enligt beräkningar som Trafikverket gjorde år 2014 skulle det kosta under 300 000 euro att avlägsna plankorsningen i Skogby.
Det skulle kosta under 500 000 att avlägsna plankorsningen vid Näseudd i Västerby och under 200 000 euro att bli av med plankorsningen i Dragsvik.
Skogbyborna Ulf Heimberg (SDP) och Fredrik Kevin lämnade i början av förra veckan ett invånarinitiativ till stadsstyrelsen där de önskar att staden vidtar åtgärder vid plankorsningen i Skogby där fyra personer dog 26.10.
Det finns inga konkreta planer på att stänga korsningar just nu. Men tekniska centralen kommer att vara i kontakt med Trafikverket och föreslå att jobbet med att avlägsna de farligaste plankorsningarna fortsätter.
Staden har möjlighet att medverka vid behov. Bland annat kan staden utveckla ersättande trafikarrangemang, förnya förbindelsevägar eller förnya gatubelysning i närheten av plankorsningar.
Stadsstyrelsen behandlade invånarinitiativet på måndagen (6.11).