Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Jakob charmade Kevin och Axel genom att hjula och slå volter - sedan föddes KAJ

Från 2017
Uppdaterad 10.11.2017 12:13.
Kevin Holmström, Christoffer Strandberg, Axel Åhman och Jakob Norrgård sitter och håller varandra om axlarna. Alla är iklädda gröna t-skjortor och svarta kepsar.
Bildtext Vänta lite nu ... vem är vem egentligen?
Bild: YLE / Janne Lindberg

Förvånansvärt många tror att Kevin, Axel och Jakob heter Kaj i förnamn. I X möter X, där de intervjuas av sig själva, berättar de om namnförväxlingar och vad grejen med Kaj Korkea-aho egentligen handlar om.

Många kallar Kevin Holmström, Axel Åhman och Jakob Norrgård för Kaj istället för deras riktiga namn. En del tror verkligen att de heter Kaj medan en del mest tycker det är ett roligt skämt.

Det tycker inte riktigt killarna själva.

- Vi har ju hört det där skämtet nu, så det börjar bli gammalt, säger Axel.

Ifall vi ändå skulle slå ihop Kaj till en person skulle det (förutom Christoffer Strandberg då förstås) bli en händig, organiserad och gullig typ.

Jakob är den gulliga, Axel den organiserade och Kevin den händige.

- Kevin är den enda människan i världen som utan utbildning skulle få operera ut en visdomstand på mig, säger Axel, som alltså är den som sköter om allt pappersarbete i gruppen.

Har känt varandra sedan de var barn

Kevin, Axel och Jakob lärde känna varandra när de gick i grundskolan. Första gången Kevin såg Axel var på crossbanan vid Röukas i Vörå.

- Det var dagen då din Suzuki stannade, så vi skuffade ut den ur skogen tillsammans, säger Kevin till Axel.

Jakob lärde han känna på ett disco i Maxmo. Då hade de båda två Axel som en gemensam bekant.

- Jakob hjulade och slog volter så jag var mäkta imponerad, säger Kevin.

Jag vet inte hur det gick hem med damerna men jag var såld.

Kevin om Jakobs volter

- Det var min grej. Varje disco hjulade jag och slog en volt. På det sättet fick jag vänner, säger Jakob.

- Jag vet inte hur det gick hem med damerna men jag var såld, säger Kevin.

I högstadiet började de göra presenter till sina vänner. När de fyllde år eller liknande så gjorde de en låt eller ett brädspel eller något annat roligt.

- Sedan tröttnade vännerna på oss. Då började vi göra det för folk istället, säger Jakob.

- Och ta betalt, säger Axel.

Dialekten mår bättre än på länge

Sedan dess har det rullat på och killarna har ofta setts som någon typ av dialektambassadörer. Det var inte deras tanke från början, men heller inte ett uppdrag de tackar nej till.

- Dialekten mår bättre än på länge eftersom den får ta plats i media och det offentliga rummet. Den syns och hörs mer nu, säger Axel.

- Det finns en massa band som börjat sjunga på dialekt. Vi säger inte att det är vår förtjänst, men vi var ändå först, säger Jakob.

Axel tycker också att dialekterna flyter ihop lite mer nu än förr. Tidigare kunde du få en utskällning av farföräldrarna om du uttalade någon vokal så som de gör i grannkommunen, men det där har förändrats.

Christoffer Strandberg sitter mitt emot Kevin Holmström, Axel Åhman och Jakob Norrgård. Alla är iklädda gröna t-skjortor och svarta kepsar. Christoffer håller på att ställa en fråga. De sitter på en scen och i bakgrunden syns rekvisita och kläder.
Bildtext Bara Jakob tar tag i sin attityd gentemot finskan kanske det blir en Hupparipäivä 2.0.
Bild: YLE / Janne Lindberg

Dialektambassadörer till trots har Kaj faktiskt också gjort en låt på finska, Hupparipäivä. Men några fler finska låtar lär det knappast bli.

- Jag skulle gärna lära mig mera finska men det är knepigt. Det där kommer också hemifrån, det är en attitydgrej, så jag tänker att det är svårare än det är, säger Jakob.

- När jag var en arg högstadieelev skyllde jag på finnarna, men det gör jag inte nu längre. Nu är jag bara sur på mig själv för att jag inte satsade mer på det, säger Axel om sina tidvis bristande finskakunskaper.

Kevin som är bäst på finska i gruppen är lite mer hoppfull.

- Kanske det blir en Hupparipäivä 2.0. Med lite mer korrekt grammatik, säger han.

Om Cheek ringer är de i alla fall med. Det lovar de.

Vad är grejen med Kaj Korkea-aho?

För KAJ har publikresponsen nästan alltid varit positiv, men det finns en person som inte låter sig charmas, och det är Kaj Korkea-aho. Det vet alla som lyssnar på podden Ted & Kaj.

- Jag tror han vill starta ett mediabråk. Han tycker det sker för lite i Svenskfinland så han försöker hela tiden retas. Men när man träffar honom låtsas han som ingenting, säger Jakob.

- Kanske han är bitter över att han inte fick ett eget dialektband, säger Axel.

- Kaj är väldigt musikalisk men det är inte Ted, så det är ju ett ok att bära, säger Jakob.

- Dessutom har vi tagit hans namn, säger Kevin.

- Ja, folk förväxlade oss i början och trodde det var han som skulle uppträda när det egentligen var vi. Det var nog lite fantasilöst av oss att ta hans namn, säger Axel.

Med det sagt passar gruppen på att starta upp det där efterlängtade mediabråket. Det kan du se i klippet här under.

KAJ möter KAJ - Spela upp på Arenan

X möter X med KAJ

I X möter X blir personerna intervjuade av sig själva, och den som är det andra jaget är Christoffer Strandberg. Så här berättar han om när han träffade Kevin Holmström, Axel Åhman och Jakob Norrgård i KAJ:

– Panik! Det var panik jag hade inför denna intervju. Orsaken var Vörådialekten. Utmaningen var stor och tiden knapp, så jag kände mig allt annat än säker på min imitation. Dessutom skulle jag vara KAJ, alltså Kevin, Axel och Jakob samtidigt. Hur gör man det?

Christoffer Strandberg utklädd till medlemmarna i humorgruppen KAJ. Han bär svart keps och grön t-skjorta som det står KAJ på.
Bildtext Christoffer Strandberg eller KAJ?
Bild: YLE / Janne Lindberg

– På något absurt sätt blev intervjun ändå ett väldigt avslappnat och intimt samtal. Jag kände mig som den fjärde medlemmen i KAJ.

Här kan du se mer av intervjun med KAJ.