Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Åtalad i brandbombsattacken i Esbo döms till sinnesundersökning

Från 2017
Ett höghus i rödtegel med en pizzeria i första våningen.
Bildtext Händelsen ägde rum i juni.
Bild: Yle/ Mikael Hindsberg

Mannen som åtalas för att ha antänt en pizzeria i Esbo med en molotovcocktail ska sinnesundersökas. Först efter det kan tingsrätten ge en dom i fallet.

Tingsrätten i Esbo har beslutat att en av de männen som åtalas för brandbombsattacken i juni ska sinnesundersökas. Fyra män och en kvinna är åtalade i fallet.

I mellandomen kommer det fram att mannen som ska sinnesundersökas antände en pizzeria med en molotovcocktail i Fågelberga i Esbo. Restaurangen totalförstördes men personalen och kunderna klarade av att ta sig ut ur pizzerian.

Enligt tingsrätten utsattes åtta människor för allvarlig fara i samband med attentatet.

En annan av de åtalade männen kastade enligt tingsrätten en till bensinbomb in i en annan restaurang i samma byggnad, och utsatte en person i restaurangen för fara. Personen drabbades av lindriga brännskador.

Personen som befann sig i den andra restaurangen hade tagit sig dit för att hämta en skumsläckare för att släcka branden i den första restaurangen.

Mannen nekar

Enligt tingsrätten handlade mannen lagstridigt men en dom ges först efter att mannen sinnesundersökts. Också de andra åtalade får sin dom efter sinnesundersökningen.

Enligt åklagaren är det frågan om totalt nio mordförsök. Åklagaren kräver att fyra män ska dömas till över tio års fängelse. Åklagaren anser att tre av männen är skyldiga till grovt sabotage och nio mordförsök. Den fjärde åtalas för uppvigling till gärningarna.

Den femte åtalade är en kvinna som enligt åklagaren gjort sig skyldig till medhjälp då hon kört männen till brottsplatsen. Tingsrätten konstaterar i sin mellandom att kvinnan underlättat att brotten kunde utföras.

Enligt åtalet ville en av de åtalade hämnas för ett bråk i pizzerian som skett dagen innan. I samband med incidenten hade mannen förts till arresten.

Mannen har i rätten förnekat att han gjort sig skyldig till grovt sabotage och mordförsök.

Ursprunglig artikel: Yle Uutiset