Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Utmaning: Dejta så mycket som möjligt

Från 2017
Michaela von Kügelgen
Bildtext Michaela von Kügelgen blev trött på alla sexförslag hon fick i dejtingapplikationer.
Bild: Esa Fills / YLE

Singlarna blir bara fler och fler i hela västvärlden, och här i Finland lever en miljon ensamma. Studier visar ändå att så gott som alla skulle vilja hitta någon att dela sitt liv med. En av dem är författaren och bloggaren Michaela von Kügelgen, som därför utmanade sig själv med att powerdejta under en vecka.

Michaela von Kügelgen installerade dejtingappen Tinder på sin telefon för att hitta intressanta personer att träffa.

– Varför inte?, tänkte jag. Så här får jag en chans att berätta hur det är att dejta i dagens värld. Jag har nätdejtat ganska länge i flera repriser och har också träffat mitt ex på nätet. Så jag är lite av en expert på området.

Det sägs ofta att man kan träffa folk på jobbet eller via en hobby, men för Michaela von Kügelgen, som jobbar hemifrån och spelar handboll med en massa tjejer, var det här inte ett alternativ. Hon spanar hellre in potentiella dejter via en applikation specifikt för det här ändamålet, än går med ”radarn på” hela tiden.

”Hej, vill du ha en knullkompis?”

Lite besviken blev Michaela von Kügelgen ändå då sexförslagen trillade in så fort hon hade installerat appen.

– Först hade jag lust att radera hela appen; det är ju lite tröttsamt med alla de här sexförslagen. Samtidigt känns det som att Tinder har blivit lite urvattnat; att man bara svajpar för underhållningens skull, som om man skulle spela ett spel. Att man till exempel är på en dejt och svajpar medan man är på toaletten. Utbudet tar ju aldrig slut.

Det är jättebrutalt. Trots att jag har ganska bra självförtroende börjar jag ändå fundera ifall de tycker att jag är ful.

Michaela von Kügelgen

Med svajpa avses alltså att man antingen ger tummen upp eller tummen ner åt någon annans Tinder-profil. Profilerna dyker upp i ett flöde på smarttelefonen, och så drar man antingen åt höger för att välja någon, eller åt vänster för att välja bort någon.

Ofta går det också ganska grymt till i dejtingdjungeln. Michaela von Kügelgen berättar om hur hon flera gånger har matchat – det vill säga klickat ja på en Tinder-profil som också har valt henne – för att bli besviken.

– Ganska ofta är det så där att ”jess, jag matchade med den här jättesnygga killen”, och tre sekunder senare är den borta. Det är jättebrutalt. Trots att jag har ganska bra självförtroende börjar jag ändå fundera ifall de tycker att jag är ful. Eller att de i misstag svajpat höger (dvs ja), och sen har de tittat att ”nej nej den här människan var ju hemsk”.

Allt fler singlar

Enligt psykoterapeuten Heli Vaaranen från Väestöliitto ökar antalet singlar massivt i hela västvärlden. Bara i Finland lever omkring en miljon personer ensamma. Samtidigt visar Väestöliittos undersökningar att 96-98 procent av de singlar som tillfrågats önskar hitta någon att leva tillsammans med.

– Det är svårt att hitta någon, då så många nöjer sig med att leva utan en partner. Andra väljer aktivt att leva ett självständigt liv på egen hand. Det är också tydligt att de som söker inte hittar varandra, berättar Vaaranen.

Hon leder Väestöliittos parrelationsteam, där man erbjuder terapi för både singlar och stadgade.

– Många är blyga och vågar kanske inte ens gå med i appar som till exempel Tinder, än mindre skriva till någon eller träffas, vilket är synd. Det kan finnas dåliga erfarenheter av parrelationer eller närhet i bakgrunden, som gör att man inte vågar låta någon komma nära.

Enligt Heli Vaaranen upplever 80 procent nytta av att gå och prata med en terapeut – om det sedan handlar om singelskap, blygsel eller vad som helst man går och funderar på.

Du dör inte av att dejta

Michaela von Kügelgen skulle för sin del gärna avdramatisera hela dejtandet.

– Vad är det värsta som kan hända? Du går på öl, och det var kanske inte så roligt. Är det på riktigt så hemskt? Man dör inte av att skriva åt någon.

Mårten Svartström, Heli Vaaranen, Michaela von Kügelgen och Sonja Kailassaari
Bildtext Sonja Kailassaari, författaren Michaela von Kügelgen, psykoterapeuten Heli Vaaranen och Mårten Svartström.

Själv tycker hon att det är bäst att träffas så fort som möjligt då man har börjat skrivas via någon dejtingapp eller -sajt. Annars är det lätt hänt att man får en missvisande bild av den andra.

– Det spelar egentligen inte någon roll vad man skriver; ”jaha hur går det? Ok, ska vi gå på en öl?” Man behöver inte göra det så mycket svårare. Jag skrevs en gång jättelänge med en man och så floppade det när vi träffades, för att förväntningarna hade blivit så stora.

Det är inte heller alltid så kul att skriva. I många dejtingappar eller -sajter behöver man inte ”matcha” – det vill säga välja varandra – för att kunna skrivas. Det innebär att vem som helst kan ta kontakt.

– Trots att jag inte har visat något som helst intresse på förhand så är det ganska många män som blivit arga och skrivit fula meddelanden åt mig, då jag inte varit intresserad. Typiska ”vita kränkta män” som blir arga direkt när en kvinna inte visar intresse, berättar Michaela von Kügelgen.

Magkänslan ljuger inte

Men om man kommer så långt att man går på dejt – hur vet man då om man är intresserad? Både Michaela von Kügelgen och Heli Vaaranen råder att lita på magkänslan.

– Alltför många singlar lyssnar inte på magkänslan, vilket också kan bero på blyghet. Själv älskar jag breda axlar, vilket jag lade märke till hos min nuvarande partner genast då vi träffades. Då sa min magkänsla att jag måste veta mer om honom. Så lita på magkänslan och öppna ögonen för vad ni tycker är förtjusande i en annan människa, råder Heli Vaaranen.

Michaela von Kügelgen har för sin del en rätt unik taktik.

– Jag är så trött på att folk får fel uppfattning om mig, så jag brukar överdriva mig själv när jag går på dejt. Om mannen fortfarande tycker att jag är trevlig så tänker jag att det kanske kan bli någonting.


Fler tips får du i Efter Nio radio lördagen 11.11.2017 kl. 9.03 i Radio Vega. Där får du också veta om Michaela von Kügelgen hittade kärleken eller inte.

Läs också:

Heli Vaaranens kolumn om hur man hittar en partner (på finska)
Väestöliittos singelsidor (på finska)

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln