Finländsk sjukvård intresserar utomlands – indonesisk delegation besökte Vasa
Energiteknologi, utbildning och sjukvård. Där finns möjligheter för samarbete mellan Österbotten och Indonesien. Det säger en delegation ledd av ambassadör Wiwiek Setyawati Firman.
En 15 personer stark delegation besöker Österbotten och Västerbotten i dagarna. Under måndagen besökte man företag i Vasa och diskuterade framtida samarbetsmöjligheter.
Delegationen leddes av landets ambassadör i Finland, Wiwiek Setyawati Firman, och högsta representanten för staden Medan i Norra Sumatra, Herri Zulkarnain Hutajulu.
Delegationen representerade regionen Norra Sumatra, som har över 13,5 miljoner invånare. Medan har över två miljoner invånare.
Delegationen vill utveckla sjukvården i Medan
I Vasa och Österbotten är det energi och utbildning man vill höra mer om. Och, kanske lite mer överraskande, sjukvård och avfallshantering.
- Vi behöver energi i Medan, och framför allt grön energi. Vi vill också lära oss mer om avfallshantering, säger Hutajulu.
Medan har ett behov av att utveckla sin sjukvård. Många som behöver vård söker sig i dagsläget till Kuala Lumpur i Malaysia eller till Singapore.
- Vi hoppas att vi kan lära oss något av vården här som vi kan ta med oss hem, säger Hutajulu.
Det byggs nya sjukhus i Indonensien, såväl statliga som privata, och där finns en marknad för till exempel finländska vårdbolag.
Det finns redan samarbete mellan Vasaregionen och Indonesien. Till exempel mellan den indonesiska statens energibolag och Wärtsilä.
Inom utbildningen ser man gärna ett samarbete mellan universiteten och där finns det redan avsiktsförklaringar mellan Indonesien och Finland.
Öppna dörren också för mindre företag
Landskapsdirektör Kaj Suomela blev kontaktad av representanter för Medan. De hade läst om det så kallade energiklustret och ville komma på besök. Suomela har själv besökt Medan ett par gånger.
- Vi har ABB och Wärtsilä i Indonesien. Nu hoppas vi på att kunna öppna marknaden också för lite mindre företag, säger Suomela.
- Men de är också intresserade av vårt demokratiska system, vår natur och vår utbildning.
Suomela tror att det finns möjligheter inom utbildning.
- Speciellt nu när den finska lagstiftningen har ändrats så att våra utbildare kan öppna filialer utomlands och tjäna pengar på det.
Det är inte ovanligt att delegationer besöker Vasa och Österbotten. Men då är det oftast representanter för länder inom EU som är på besök.
Vad säger du om delegationens intresse för sjukvården?
- Där finns säkert möjligheter. I vår pågående SOTE-reform uppmuntras ju privata företag och Indonesien är en möjlig marknad.
Österbotten är tvåspråkigt, är det en fördel eller en nackdel?
- Vi har två officiella språk och en massa andra. I Indonesien har man också många språk. Så på det sättet tror jag att vi förstår varandra. Vi är båda vana med olika kulturer.
Niinistö satte bollen i rullning
Indonesiens ambassadör i Finland, Wiwiek Setyawati Firman, besöker Vasa för första gången. Hon berättar att Indonesien gått in för ett närmare samarbete med Finland efter president Niinistös besök år 2015.
- Det finns många möjliga samarbeten att utveckla mellan länderna. Om man ser på Vasa handlar det till exempel om energikunnande, säger Firman.
Sett till utbildning finns det enligt Firman kring 50 studerande från Indonesien i Finland i dagsläget. Målet är att det ska bli fler.
Stor marknad i Indonesien för energi och... mjölk?
Så det står rätt klart vad Österbotten och Finland har att erbjuda Indonesien. Men vad har Finland att hämta?
- Indonesien är en stor marknad för Finland. Inom energi, utbildning och konsumtionsprodukter, säger Firman.
Ett känt mejeriföretags namn dyker upp i diskussionen. Enligt Firman finns det en stor marknad i Indonesien för mjölkprodukter.
- Det är väldigt vanligt. Mjölk, ost, yoghurt...
Under måndagen besökte delegationen företag och utbildare i Vasa. Besöket ordnas som ett samarbete mellan Österbotten och Västerbotten. På måndag kväll tar delegaterna färjan över till Umeå.