Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sportjätten Nike sysslar med skattetrixande för miljarder

Från 2017
Uppdaterad 06.11.2017 20:12.
Nike-skor på skolådor.
Bild: Copyrights © WDnet Digital Creation Studio - All Rights Reserved.

Fotbollsstjärnan Cristiano Ronaldo, basketspelaren Lauri Markkanen och den vanliga finländska joggaren kan ha någonting gemensamt: Nikes träningsskor. Och i och med det också skatteplanering.

Då en finländsk konsument köper Nikes träningsskor blir hen omedvetet en del av en invecklad och aggressiv skatteplanering. Som följd av skatteplaneringen får Nike en skattevinst värd miljarder både i Europa och i koncernens hemland USA.

Nike är ett typexempel på ett multinationellt storbolag som satsar stort på att kringgå skatt.

Nike utnyttjar de milda holländska lagarna för att minimera skatten och kan fortsätta med det åtminstone tills 2022 då Europeiska unionens nya stadgar träder i kraft.

Läckta dokument avslöjar nu för första gången de invecklade strukturerna i den skatteplanering som Nike har.

Det nya avslöjandet, Paradisdokumenten, läcktes ursprungligen till tyska Süddeutsche Zeitung som delade materialet med den internationella journalistorganisationen ICIJ.

I Finland har skatteparadisläckan undersökts av Yles MOT-redaktion och A-studio.

Läckan härstammar bland annat från advokatbyrån Appleby som verkar från Bermuda. Appelby har specialiserat sig på att skapa skatteparadisbolag och på skatteplanering för multinationella företag.

Bland annat Apple, Facebook och Nike är kunder hos Appleby.

Kommissionen utfärdat jättelika böter för skattefusk

Bland annat Starbucks, Google, Apple och McDonalds har tidigare förekommit i offentligheten. EU-kommissionen utfärdade böter åt Apple i fjol på 13 miljarder euro, eftersom den ansåg att företaget hade gjort upp olagliga skatteavtal. Enligt kommissionens utredningar var Apples skatteprocent 0,0005 procent år 2014.

Den brittiska kvalitetstidningen the Guardians tidigare ekonomijournalist Simon Bowers har specialiserat sig på att rapportera om multinationella bolags aggressiva skatteplanering.

Bowers har under de senaste månaderna undersökt Nikes skatteplanering utgående från materialet i Paradisdokumenten.

- Jag var litet förvånad då det gäller Nike, säger Bowers i MOT:s intervju i London.

Bowers har främst följt teknologibolag vars värde finns i immateriella rättigheter till exempel i varumärken.

- När det gäller Nike talar vi om en fysisk produkt det vill säga träningsskor. Jag hade inte kunnat tänka mig att ett sådant här bolag använder samma strukturer.

Simon Bowers.
Bildtext Simon Bowers har tidigare jobbat som ekonomisk journalist vid the Guardian.
Bild: Ghadi Boustani / Yle

Paradisdokumenten visar hur Nike i åratal har skyfflat till Bermuda de royaltyavgifter från sitt världskända varumärke som kommer från länder utanför USA. I Bermuda är företagsskatteprocenten noll.

År 2014 hittade Nike ett nytt skattetrix, den här gången via Holland.

Ronaldos, Markkanens och tusentals finländares favoritmärke

De första basketskorna, som jag minns att jag använt, var Nike och idag går jag med iver med i den officiella Nikefamiljen, twittrade basketstjärnan Lauri Markkanen i juli i år, då han undertecknade sponsoravtal med Nike.

Världens största tillverkare av träningsskor har byggt upp sitt varumärke hjälp av idrottsstjärnor i världsklass. Den portugisiska fotbollsstjärnan Ronaldo har länge varit Nikes viktigaste galjonsfigur.

Nike är också mycket populärt bland finländska konsumenter.

Träningsskor och kläder säljs i stora mängder i sportaffärskedjorna i Finland.

MOT bad om att få försäljningsdata av de största sportaffärerna Kesko, Team Sport, Norska XXL och av svenska Stadium. Till Kesko hör Intersport, Budget Sport, Kesport och The Athlet’s Foot.

Ingen affär gick med på att ge exakta siffror. Kesko meddelade att man beställer Nikes produkter från Nikes holländska bolag, Nike European Operations Netherlands BV. Också Nike hemlighåller den landsvisa försäljningen.

Huvudkontoret finns i staten Oregon i USA och Nike Finland är ett dotterbolag. Dess omsättning var i fjol endast 2,3 miljoner euro och rörelsevinsten var cirka 400 000 euro.

Skattetrixande också med finländarnas pengar

När en finländsk konsument köper en av Nikes produkter i affären, finns på skolådan vid sidan om huvudkontorets adress, också antecknat ett mer okänt holländskt bolag, Nike European Operations Netherlands BV.

I det bolaget samlar Nike sina svindlande höga försäljningsvinster från olika europeiska länder. Ur koncernens bokslut framgår affärsomsättningen för Europa och Mellanöstern är 8,4 miljarder euro.

I själva verket säljer inte Nikes dotterbolag i Finland och i övriga Europa idrottsprodukter, de bara hjälper det holländska bolaget att sälja.

Nike har i Holland ett speciellt kompanjonskapssystem dit royaltyavgifterna från dotterbolagen, bland annat från Finland, överförs.

-Kompanjonskapssystemet kallas CV och det är ett märkligt företagsmonster, säger Bowers.

-Holländska skattemyndigheterna ser kompanjonskapssystemet som ett utländskt företag medan skattemyndigheterna utomlands ser det som ett holländskt företag och på så sätt försvinner företaget helt och hållet utom skattemyndigheternas synhåll, säger Bowers.

Under årens lopp har Nike samlat på sig uppskattningsvis 10,3 miljarder euro utom räckhåll för skattemyndigheterna. Summan är större än till exempel finländska undervisnings-, kultur-, och försvarsbudgeten tillsammans.

Av denna summa har Nike betalat skatt under två procent utanför USA och noll procent i USA.

Holland är ett ”asocialt EU-land”

Holland har under årens lopp blivit storföretagens favoritland. Enligt Tax Justice Network hör Holland till världens största centra via vilket företag omplacerar sina vinster.

Ett skatteparadis kännetecknas av hemlighetsmakeri och en minimering av skatter. I Hollands fall uppfylls båda kriterier.

-Holland hör till de mest asociala EU-länderna. Dess verksamhet fråntar vinster och därmed också skatteintäkter av andra EU-länder, säger Alex Cobham, chef för Tax Justice Network i en intervju med MOT.

Alex Cobham.
Bild: Ghadi Boustani / Yle

Enligt Cobham pumpar stora, speciellt amerikanska, bolag hundratals miljoner in i Holland. Holland har ändå ett mycket bättre rykte än till exempel Irland eller Luxemburg.

- De amerikanska storbolagens verkliga skatteprocent är under fem, säger Cobham.

-Den största delen av skattesmitningen är dold i hemliga strukturer, som Holland erbjuder, säger han.

-Holland lurar alla andra. Det är hög tid att de andra EU länderna säger: vi förväntas samarbeta och ni saboterar allas skattesystem. Det kan inte tolereras, säger Cobham.

Redaktörerna för Paradisdokumenten frågade de holländska skattemyndigheterna om Nikes skattearrangemang.

Skattemyndigheterna svarade att ”enligt lag kan man inte ge information om enskilda skattebetalare”.

Nike Finland har inte svarat då MOT upprepade gånger har försökt ta kontakt. Däremot svarade Nike från Holland per e-post:

"Nike följer skattereglerna fullständigt och försäkrar sig mycket noggrant om att vår beskattning är helt i linje med vår affärsverksamhet, våra investeringar och skapandet av arbetsplatser. Nikes huvudkontor i Europa har funnits i Holland sedan år 1999. Kontoret ger arbete åt över 2500 personer, som sköter Nikes affärsverksamhet i över 75 länder."

Europeiska Unionen har redan i flera år varit bekymrad för CV-bolagsformen och har konstaterat att det handlar om ett lagstridigt statsstöd.

Systemet anses vara ett orättvist skattestöd till stora företag vars mindre konkurrenter inte kan konkurrera på samma villkor då de inte får en så här betydande skattelättnad. EU har förbjudit CV-bolagsformen, men först från och med år 2022.

Yle Nyheter: Paradisdokumenten - Spela upp på Arenan

Text: Minna Knus-Galán
Översättning: Pekka Palmgren

Diskussion om artikeln