Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nya skenor gav Koskela självförtroendet tillbaka – nu siktar skridskoåkaren på OS-framgång

Från 2017
Pekka Koskela
Bildtext Pekka Koskela (arkivbild).
Bild: EPA / Jerry Lampen

Nya skenor på skridskorna ska få Pekka Koskela att glida fram som aldrig förr då världscupen i hastighetsåkning på skridsko inleds i helgen. Koskela, som fyller 35 i slutet av månaden, är full av energi och ser fram emot säsongen.

– Jag fick nya skenor från en holländsk fabrik i januari. De kändes genast som gjutna för mig och med hjälp av dem känns skridskoåkningen igenom som skridskoåkning i min kropp. Tack vare skenorna har jag återfått mitt självförtroende, säger Koskela till FNB.

Innan han fick sina nya skenor var den fyrfaldiga VM-medaljören redo att lägga skridskorna på hyllan efter förra säsongen. Koskela kände stress och ångest.

– Jag var ganska säker på att karriären skulle ta slut. Jag var allt långsammare och funderade på om det berodde på att jag blivit äldre eller på något annat. Nu står det klart att åldern inte minskat på min fart och mina egenskaper: testresultaten ger vi handen att jag presterar lika bra som under mina bästa år.

Mot OS

Koskelas sommaträning lades om för att testa de nya skenorna i flera veckor.

– Det känns jättebra. Skenorna har gett mig nytt självförtroende och minskat på den konstanta stressen över att utveckla nya skenor. Tidigare tillbringade jag otroligt mycket tid på verkstaden med utvecklingsarbete.

– Beskrivande är att jag fortfarande använder skenorna jag fick i januari. Under de gångna tio åren har ett par skenor hållit i högst tre veckor.

Fakta: Koskela mot sitt fjärde OS

Koskelas huvudmål för säsongen är olympiska spelen i Pyeongchang i Sydkorea. Den första etappen är att få en OS-biljett genom framgångar i världscupen.

– Jag är optimistisk, allt ser betydligt bättre ut än det gjort på flera år.

– Jag tror att den minskade stressen också inverkar på hälsan, jag har varit lättförkyld. Då kroppen och huvudet hela tiden belastas ökar det risken att bli sjuk, tror Koskela.

Då världscupen sätter igång i Heerenveen i Nederländerna i helgen deltar Koskela i två grenar: 500 meter och lagsprint.

Familjen ger lycka och kraft

Koskela säger att han är lyckligare än någonsin. Förutom hälsan och de nya skenorna finns en stor orsak till detta hemma: Koskelas partner och deras två barn. Det yngsta barnet föddes för en månad sedan.

– Då kom flickan till världen. Jag är otroligt lycklig, det känns bra att vara.

Koskelas förstfödda, en son på 18 månader, har redan börjat träna skridskoåkning på eget bevåg.

– Då pojken hör att jag är på väg att åka skridsko ställer han sig i skridskoposition och lägger tyngden först på ena, sedan andra benet. Jag vet inte var han har lärt sig det, för det har jag inte lärt honom, säger Koskela med ett leende.

Det sämsta med vardagen är de långa resorna som hör till jobbet.

– Som tur är kan vi ringa videosamtal, det underlättar saknaden lite. Men varje gång som jag stänger hemmets dörr bakom mig blir jag vemodig. Ändå är det nu dags att satsa allt på idrotten. Familjen ger mig mycket kraft.

Text: FNB

Diskussion om artikeln