Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA övar med tre hangarfartyg på Stilla havet i en styrkevisning mot Nordkorea

Från 2017
Det amerikanska hangarfartyget Ronald Reagan kom till japanska vatten den 13.3 för att bistå som helikopterstödjepunkt.
Bildtext Arkivbild på hangarfartyget USS Ronald Regan på Japanska vatten.
Bild: EPA / Dylan McCord

En ovanlig militärövning där tre amerikanska hangarfartyg övar i attackformation på Stilla havet kommer att äga rum inom kort.

Övningen sker samtidigt som Trump besöker Asien. Enligt de anonyma militärkällor som nyhetsbyrån Reuters har talat med kommer övningen att äga rum på västra delen av Stilla havet.

I övningen deltar hangarfartygen USS Nimiz, Ronald Regan och Theodore Roosevelt. Alla hangarfartyg har ett följe av mindre stridsfartyg som också deltar i övningen.

Övningen är ovanlig för den amerikanska flottan, och information om att den sker kommer i samband med att USA:s president Donald Trump besöker flera länder i Asien. Under måndagen var han på väg från Japan till Sydkorea.

Reuters källor vägrade berätta exakt var och när övningen kommer att äga rum. Varken Pentagon eller USA:s flotta ville kommentera de kommande övningarna till nyhetsbyrån Reuters.

Att öva med tre hangarfartyg är ett ovanligt sätt att visa upp militär styrka. Dessa tre hangarfartyg har inte samövat sedan 2007.

Orsaken till att Trump vill visa att USA är närvarande på västra Stilla havet är Nordkoreas upprepade hot med kärnvapen och långdistansrobotar som enligt militärdiktaturen ska bära ända fram till USA:s västkust.

Källa: Reuters

USS Carl Vinson med flottilj stävar som bäst mot farvattnen kring den koreanska halvön

Koreansk oro inför Trumps besök - Nordkorea varnar medan sydkoreaner protesterar

Rädsla för nya nordkoreanska missil- eller kärnvapentest.

Shinzo Abe och Donald Trump.

Nordkorea i fokus under Trumps Asienresa

Trump försökte också sälja vapenmateriel åt Japan.

Diskussion om artikeln