Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Berlusconi gör comeback i Italien - högern vann på Sicilien inför parlamentsvalet om fyra månader

Från 2017
Uppdaterad 07.11.2017 10:29.
Högerkandidaten Nello Musumeci blir ny regionpresident på Sicilien
Bildtext Högerkandidaten Nello Musumeci blir ny regionpresident på Sicilien
Bild: EPA-EFE/ORIETTA SCARDINO

Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconi verkar ha gjort politisk comeback då en högerkandidat som han stöder valdes till regionpresident på Sicilien.

Då nästan alla röster har räknats har högerkandidaten Nello Musumeci vunnit valet med omkring 40 procent av rösterna.

Hans främsta rival, Giancarlo Cancelleri från den populistiska Femstjärnerörelsen (M5S) har fått 34 procent av rösterna.

Det styrande Demokratiska partiet gjorde däremot ett katastrofval då vänsterregeringens kandidat fick knappt 19 procent av rösterna.

Premiärminister Paolo Gentilenis parti förlorade samtidigt kontrollen över Siciliens regionala parlament.

Silvio Berrlusconi som leder partiet Forza Italia, kommer att spela en central roll i högerns valkampanj i parlamentsvalet om fyra månader
Bildtext Silvio Berlusconi som leder partiet Forza Italia, kommer att spela en central roll i högerns valkampanj inför parlamentsvalet om fyra månader
Bild: EPA-EFE/ORIETTA SCARDINO

Populisterna besvikna

Mindre än hälften av 4,5 miljoner röstberättigade deltog i valet, som sågs som en viktig mätare både för hur regeringen och Femstjärnerörelsen klarar sig.

Femstjärnerörelsen som leds av komikern Beppe Grillo, har tidigare klarat sig bra i regionala val

Partiet har bland annat vunnit borgmästarval i storstäder som Rom och Turin men partiet har inte lyckats få kontrollen över en enda större region i Italien.

Partiet fick i alla fall en moralisk seger i och med att det fördubblade sitt stöd jämfört med det förra regionala valet år 2012.

- Vi har startat en våg som kan föra oss till 40 procent om fyra månader, konstaterade Luigi Di Maio, partiets premiärministerkandidat.

Det är parlamentsval i Italien om fyra månader.

Femstjärnerörelsens regionala ledare Luigi Di Maio kan vara både glad och besviken. Partiet vann inte men fördubblade ändå sitt understöd
Bildtext Femstjärnerörelsens premiärministerkandidat Luigi Di Maio kan vara både glad och besviken. Partiet vann inte men fördubblade ändå sitt understöd
Bild: EPA-EFE/PETYX

Berlusconi jublar

Valet på Sicilien ses däremot som en stor seger för den 81-årige miljardären Berlusconi som jublade via sociala medier.

- Sicilien har valt en verklig, seriös och konstruktiv förändring som bygger på ärlighet, kompetens och erfarenhet skrev Berlusconi på Twitter.

Berlusconis politiska karriär verkade död och begraven efter många skandalösa år som premiärminister. Han avgick år 2011 och dömdes för skattebrott året därefter.

Både Italien och omvärlden minns fortfarande sexskandalen "bunga bunga" som indirekt ledde till hans fall och han genomgick en hjärtoperation i fjol.

Han kan inte ställa upp i val längre efter sin dom, men han hoppas att beslutet återtas så att han kan ställa upp i val igen.

Italiens avgående premiärminister Matteo Renzi.
Bildtext Vänsterledaren Matteo Renzi är i motvind inför parlamentsvalet
Bild: EPA/GREGOR FISCHER

Vänstern splittrad

För regeringspartiet var förlusten däremot ett hårt bakslag inför parlamentsvalet som stundar.

Vänstern är som vanligt splittrad inför valet och resultatet på Sicilien underlättar inte samarbetet på vänsterkanten.

- Berlusconi är fortfarande i gång och högern är konkurrenskraftig igen, säger den politiska forskaren Giovannia Orsini.

Regeringspartiets regionala ledare Fausto Raciti var orolig och han beskrev valet som en väckarklocka.

- Vi kan endast medge en klar förlust. Jag hoppas att detta resultat utlöser reflektioner om hur viktigt det är att vänstern enas, sade Raciti.

Italienarna  verkar vara trötta och besvikna på politik för mindre än hälften av väljarna deltog i valet på Sicilien
Bildtext Italienarna verkar vara trötta och besvikna på politik för mindre än hälften av väljarna deltog i valet på Sicilien
Bild: EPA-EFE/CIRO FUSCO

Renzi impopulär

Regeringspartiet går till valet under den förre premiärministern Matteo Renzis ledning.

Många vänsteranhängare betraktar Renzi numera närmast som en moderat centerpolitiker och han väcker stort motstånd både i och utanför sitt parti.

Som premiärminister anklagades han för att ha gått alltför mycket högerut i sina försök att stärka Italiens ekonomi.

Han lider fortfarande av den svidande förlusten i en folkomröstning om en grundlagsreform år 2015 som tvingade honom att avgå från premiärministerposten. Det var då som han ersattes av sin partikamrat, den nuvarande premiärministern Paolo Gentileni.

Komikern Beppe Grillo bildade Femstjärnerörelsen men han vill inte själv gå med i regeringen även om han skulle få chansen
Bildtext Komikern Beppe Grillo bildade Femstjärnerörelsen men han vill inte själv gå med i regeringen även om han skulle få chansen
Bild: EPA-EFE/IGOR PETYX

Högern enas inför valet

Högern jublar och ser fram emot parlamentsvalet under Berlusconis och det högerpopulistiska Lega Nords ledning

- Det här innebär startskottet för ett nytt, underbart kapitel för en enad höger, konstaterade Giovanni Toti som leder regionen Ligurien i nordvästra Italien. Toti är också en av Berlusconis närmaste medarbetare inför parlamentsvalet.

Regionen Lombardiets konservativa guvernör Roberto Maroni hyllade Berlusconi kort och gott som "odödlig."

Berlusconi kommer att spela en central roll i högerkoalitionens valkampanj oavsett om han själv får ställa upp i valet som kan bli det mest överraskande på länge även mätt med italienska mått.

Diskussion om artikeln