Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hovirinta skolfastighet föreslås renoveras - fullmäktige har sista rösten

Från 2017
En barack på en skolgård
Bildtext En av barackerna bredvid Hovirinta skolfastighet.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Stadsstyrelsen i S:t Karins tog på måndagens möte beslut om kommande investeringar. Hovirinta skolfastighet med S:t Karins svenska skola föreslås renoveras.

Budgetförslaget för 2018 godkändes och går nu vidare till fullmäktige. I budgetförslaget gör staden ett plusresultat på 130 000 euro.

- Vi godkände också investeringar på 26 miljoner, säger SFP:s Åsa Gustafsson.

Omröstning 7-6 för en renovering

Ett minst sagt omdebatterat ärende gällande investeringar är vad som ska hända med Hovirinta skolfastighet, som bland annat har haft långvariga problem med inomhusluften.

Åsa Gustafsson anser att renoveringssumman på 5,9 miljoner euro som tidigare har föreslagits är för låg. Hon vill se ett nybygge.

De fyra partierna SFP, Centern, Vänsterförbundet och De gröna röstade för ett nybygge, men förlorade omröstningen med 6-7 då Samlingspartiet och SDP vill se en renovering.

- Vi föreslog ett nybygge eftersom renoveringssumman lär stiga.

Enligt den utredning som tidigare har gjorts skulle ett eventuellt nybygge landa på 14 miljoner. Det här ärendet avgörs slutgiltigt i fullmäktige nästa måndag.

- Det är ett öppet möte, så alla föräldrar är välkomna dit.

Åsa Gustafsson
Bildtext Åsa Gustafsson.
Bild: Yle/Nina Bergman

SFP, Centern och De gröna föreslog vidare att man ska ordna tilläggsbaracker för de elever som inte får plats i de befintliga barackerna. SDP, Samlingspartiet och Vänsterförbundet var emot det förslaget som därmed inte gick igenom. Ett beslut som Gustafsson är besviken på.

- I juni togs ett enhälligt beslut i fullmäktige om att man ska beställa baracker, men nu stoppar man det. De elever som nu inte får plats kommer att spridas ut över hela staden. Bland annat kommer man tillfälligt att använda Littois allaktivitetshus.

Diskussion om artikeln